ActualitatNotícies

L’ex-secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, considera que “el federalisme acabarà imposant-se tant a Espanya com a Europa, de la mateixa manera que funciona bé a Alemanya o els Estats Units”. Rubalcaba va fer aquesta afirmació en l’acte ‘La proposta federal del PSOE’, que va tenir lloc al CCCB després de l’Assemblea general de socis de Federalistes d’Esquerres el dissabte 6 de juny

Rubalcaba2La intervenció de l’ex-secretari general socialista va ser en format de conversa amb l’ex-director de ‘El Periódico de Catalunya’ Antonio Franco. Va presentar al convidat l’investigador emèrit d’ECSC (Mieres, Astúries) Enric Trillas.

L’acte va començar amb l’intervenció del cineasta Albert Solé que va presentar el ‘teaser’ d’un documental dedicat a donar a conèixer què és i com i on funciona la idea federalista que impulsarà l’associació en 2015.

Alfredo Pérez Rubalcaba va destacar que el PSOE va demostrar la seva aposta inequívoca pel federalisme amb l’aprovació de la Declaració de Granada, el 6 de juliol de 2013. Va reconèixer les dificultats de fer avançar aquesta idea al sí del partit, tot i que els seus òrgans de governs són federals.Rubalcaba3 “Al PSOE tot era federal menys la seva visió d’Estat”, va dir. “Des de Granada ja ho és”, va afegir.

A més, va afirmar que la perspectiva que els socialistes tornin al govern de l’Estat permet que a comunitats com Catalunya es vegi més factible la solució federalista. “Si el PP perd la majoria absoluta serà possible impulsar la via federal”, va assegurar després de donar per fet que la pèrdua d’aquesta majoria absoluta es donarà en les properes eleccions generals.

Pérez Rubalcaba va insinuar que el president del Govern, Mariano Rajoy, preveu convocar aviat aquestes eleccions, com ho demostra que “ha començat la campanya de la por contra els socialistes”, en relació a les seves declaracions sobre el gir del PSOE cap a l’extrema esquerra després de les eleccions municipals i autonòmiques i els possibles pactes amb ‘Podemos’. “Em temo, a més, que el PP atiarà la catalanofòbia en aquesta etapa pre-electoral”, va afegir.Rubalcaba4

Va coincidir amb Antonio Franco que aquestes eleccions han suposat , a Catalunya, que el vot sobiranista es decanti cap a l’esquerra, motiu pel qual va deixar entendre que el presidente de la Generalitat, Artur Mas, no té massa interès en mantenir la convocatòria de les eleccions al Parlament pel proper 27 de setembre.

Abans de respondre a les preguntes que va formular-li el públic, Alfredo Pérez Rubalcaba va dir que “Espanya té una crisi econòmica i social, una crisi territorial i una crisi política i Rajoy s’equivoca quan es pensa que amb la millora de l’economia els resoldran soles les altres dues”. Va reconèixer que els socialistes i el PSC, particularment, viuen moments difícils però va insistir que “cal aguantar” perquè, al seu entendre, les idees que defensen, inclòs el federalisme, són les que la societat necessita per avançar en la justícia social.

A l’acte van assistir-hi les agències d’informació, TV3, Atresmedia (Antena 3 i La Sexta), Telecinco, la Cuatro, entre altres mitjans de comunicació.

L’acte a EFE:

Rubalcaba: Seria erroni no abordar la crisi territorial i la Constitució (EFE 06.06.15)

L’acte a Europa Press:

Rubalcaba veu “irreversible” l’aposta federal del PSOE (Europa Press 06.06.15)

 

LA PROPOSTA FEDERAL DEL PSOE ALS MITJANS

 

Video de l’acte: