ActualitatEditorialNotes de premsaOpinióPremsa

Editorial de Federalistes d’Esquerres, 7 de maig de 2015. El necessari redreçament polític i moral de la societat catalana i espanyola ha de partir de baix, des dels municipis, des dels àmbits més propers on la ciutadania es pot plantejar les primeres passes d’un ordre polític nou, més democràtic i més atent a les necessitats socials. Des d’una visió federalista, més i millor democràcia local és el primer pas cap a més i millor govern democràtic

El dia 24 de maig tenim eleccions municipals; i a més, a la majoria d’Espanya, eleccions autonòmiques simultànies. Però com seran aquestes eleccions?

Per molts ciutadans, serà la primera oportunitat de votar després de l’agudització de la crisi i de la revelació dels escàndols político – financers que han sotragat tots els grans partits. Per tant, una gran temptació: plantejar les eleccions de maig com un referèndum sobre el “sistema”. Votar un dels grans partits seria donar, malgrat tot, un vot de confiança a alguna part de l’estructura política vigent i a les seves possibilitats d’auto-regeneració. En canvi, els electors rebels poden optar per votar alguna de les ofertes noves, aparentment minoritàries i políticament més “radicals”: les municipals de maig serien el primer acte d’un cicle electoral que ha d’acabar amb les eleccions generals a finals d’any. També existeix la temptació de votar en clau identitària tal com, sens dubte, defensaran els partits sobiranistes en un intent de manipular les eleccions locals.

Però en aquest context, algú se’n recorda dels problemes dels municipis, dels homes i dones que hi viuen? És evident que el que passa a escala local depèn profundament del que passa a nivell general; i també a la inversa: és a les ciutats on es veuen les concrecions de les grans ideologies. Però és clar també que cada poble és un món, que les receptes que aquí funcionen allà no ho fan, i que una sana vida local necessita un grau elevat d’autonomia.

Un gran politòleg espanyol va escriure que les eleccions “són municipals, però no locals”. I això és especialment cert per les esquerres federals: l’articulació política d’una societat democràtica comença per baix, per l’endreçament col.lectiu dels àmbits de la vida quotidiana, i progressivament cap a cercles territorials més amplis. El necessari redreçament polític i moral de la societat catalana i espanyola ha de partir de baix, des dels municipis, des dels àmbits més propers on la ciutadania es pot plantejar les primeres passes d’un ordre polític nou, més democràtic i més atent a les necessitats socials. Des d’una visió federalista, més i millor democràcia local és el primer pas cap a més i millor govern democràtic.

Federalistes d’Esquerres, 7 de maig de 2015