ActualitatNotícies

Barcelona, 25 abr (EFE).- El coordinador general d’Esquerra Unida (IU), Cayo Lara, ha apostat avui a Barcelona per un Estat federal basat en un “pacte entre iguals” que resolgui els problemes territorials i acabi amb la corrupció que, al seu parer, afecta tant al Govern del PP com al de CiU.

Cayo Lara ha exposat avui el model territorial que defensa el seu partit en un acte organitzat a Barcelona per l’associació Federalistes d’Esquerres, en el qual ha sostingut que el seu partit no entén el debat territorial “si no està vinculat al de classe”.

Lara ha reivindicat que el seu partit aposta per aquest model ja des de 1986 i ha advertit que si a Espanya “s’hagués treballat des de fa temps per un Estat federal”, no existiria ara el problema territorial que s’ha obert a Catalunya.

Per Cayo Lara, aquest Estat federal s’ha d’aconseguir mitjançant una reforma constitucional que reconegui al mateix temps les diferents identitats nacionals i els drets socials i laborals que, en la seva opinió, s’han vist vulnerats per un “procés deconstituent” impulsat per les oligarquies i el poder econòmic.

El líder d’IU defensa un Estat federal basat “en el pacte, no la independència unilateral ni el confederalisme asimètric”, i en el qual cadascuna de les unitats territorials que ho conformin tingui reconeguts “els drets polítics, socials i laborals” fonamentals.

Després d’insistir en la seva aposta pel dret a decidir dels pobles, Lara ha opinat que la reforma constitucional que planteja IU per avançar cap a un Estat federal contribuiria també a combatre la corrupció, que al seu judici s’ha convertit a Espanya en un fenomen “*sistèmic” desenvolupat “a la calor de la bombolla immobiliària” i propiciat pels poders econòmics.

En aquest sentit, ha recordat que la corrupció no solament afecta al Govern central del PP, sinó també als partits que governen certes autonomies, com demostra el “cas Pujol” a Catalunya.

Per Cayo Lara, l’actual model constitucional “està esgotat”, basat en un sistema electoral injust que, al seu parer, ha provocat un bipartidisme en el qual els dos grans partits d’àmbit estatal s’han alternat en el poder “recolzats per partits nacionalistes conservadors com CiU i PNB”.

El coordinador general d’IU creu que la reforma federal hauria de garantir la democràcia participativa, amb una “profunda implicació” de la ciutadania en la presa de decisions, i un respecte pel “concepte republicà” de gestió dels assumptes públics, única via en la seva opinió per acabar amb la “corrupció sistèmica”.

Cayo Lara ha advertit que Espanya està sent víctima d’un “procés deconstituent” en el qual s’estan “vulnerant drets constitucionals”, a causa de les polítiques neoliberals impulsades per les oligarquies i els poders econòmics.

Per aquest motiu, creu que és urgent una reforma constitucional que “corregeixi els defectes de la Constitució de 1978 i garanteixi els drets bàsics de la ciutadania” per blindar-los enfront de les retallades i l’ofensiva neoliberal.