ActualitatNotícies

Un canvi polític a Espanya pot afavorir el federalisme? Joan Botella, vicepresident de Federalistes d’Esquerres i degà de Ciències Polítiques de la UAB, ha estat el convidat del programa 23/24 del canal 3/24 on ha intentant respondre a aquesta qüestió aprofundint en les opcions federals en l’actual escenari polític

“Ha d’haver-hi un pacte entre els ciutadans i entre tots els partits polítics. No pot ser un pacte entre dues parts (governs espanyol i català) perquè estaria condemnat al fracàs. Quan es planteja el problema com una qüestió centre-perifèria, acaba malament. El federalisme no és una recepta institucional, és la voluntat de reconstruir les relacions de poder des d’a baix, des de l’enteniment entre els ciutadans”, ha subratllat durant l’entrevista en la qual ha posat l’accent que Espanya “arribarà al federalisme perquè és l’única manera de conviure en una societat plural al segle XXI”.Botella23:24

“L’opinió pública espanyola ha canviat la seva forma de pensar en els últims anys, ara estan molt més oberts a una reforma federal” ha constatat Joan Botella qui ha posat l’accent que encara que els federalistes són probablement majoria actualment, no hi ha opcions polítiques clares i unívoques que els representin en aquesta qüestió.

“El sistema espanyol de partits i el sistema català de partits estan en plena transformació. Avui dia si els dos partits que sumaven el 90 per cent del Congrés sumessin el 50 per cent, estarien contents. Han aparegut partits nous i una sensibilitat diferent en l’opinió pública en relació al fet que no es pot mantenir indefinidament aquesta situació de tensió”, ha assenyalat.