ActualitatNotícies

Manuel Cruz, Salvador López Arnal, Joan Botella i Ricardo Fernández Aguilá han presentat a La Central del Raval “Democracia movilizativa”, un llibre-conversa entre Cruz i López Arnal que busca proporcionar claus per entendre el present a partir de la situació política de Catalunya

 

“El títol d’aquest llibre neix de la idea que enfront de la democràcia deliberativa, que és el que se suposa hauríem de tenir, tenim una democràcia mobilitzativa. És un llibre en el qual es parla molt de Catalunya però en el qual des de la primera pàgina queda clar que no es vol parlar del procés sinó del present perquè nosaltres creiem que el que està passant és menys excepcional del que sembla”.IMG_6453

És el que ha explicat Manuel Cruz sobre el títol del seu nou llibre, “Democracia mobilizativa, sobre Cataluña como laboratorio político”, presentat divendres passat a La Central del Raval amb la participació de Joan Botella, Ricardo Fernández Aguilá i Salvador López Arnal, aquest últim coautor d’un lliure escrit en forma de conversa entre dos intel·lectuals.

Durant la presentació, Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia de la UB i president de Federalistes d’Esquerres, va reflexionar entorn d’alguns aspectes de la situació política que travessa Catalunya però va posar l’accent que l’obra no pretén quedar-se en aspectes conjunturals sinó intentar analitzar “els corrents de fons” que es troben darrere del que estem vivint.IMG_6466

“Un d’ells, per exemple, és el fet que l’independentisme hagi volgut homologar-se en alguns moments a un corrent regeneracionista de la política relegant qualsevol altra proposta, ja sigui federalista o reformista, a jugar el paper d’una espècie de maquillatge del vell. És alguna cosa que ha estat present i que haurem d’analitzar en el futur així com el fet que sectors que reconeixien que la proposta sobiranista els significava una certa violència interior per les seves conviccions o la seva situació personal, l’acceptessin pel que tenia de regeneracionista”, va destacar.

Joan Botella, degà de Ciències Polítiques de la UAB i vicepresident de Federalistes d’Esquerres, va començar la seva intervenció subratllant el paper que ha jugat el Partit Popular (PP) en l’actual situació de Catalunya i va bromejar amb el fet que el llibre no incideixi prou en aquesta qüestió. “El ministre José Ignacio Wert sembla un infiltrat de Carme Forcadell. Molta gent s’ha tornat independentista, per culpa del PP”, va assenyalar Botella que va explicar que és molt difícil predir en aquests moments que passarà amb les eleccions del 27S.IMG_3634

“No obstant això, sabem que per reformar l’estatut es necessiten dos terços del Parlament. Com declarar-se independent és una mica més que reformar l’estatut, tot indica que falten molts vots per aconseguir una majoria a favor de la independència”, va assenyalar. Respecte al federalisme, Joan Botella va lamentar que en aquests moments sapiguem quines són les opcions que articulen a Catalunya l’opció independentista i la centralista. “Qui expressa, organitza i dóna veu a l’opció federalista que jo sospito és majoritària? Qui són els noms, les sigles, la bandera? Hi ha un buit immens respecte a una opció que organitzativament avui és molt petita perquè la democràcia no garanteix que hi hagi una oferta electoral encara que aquest grup sigui majoritari”, va constatar.

Ricardo Fernández Aguilá, autor del llibre “Un Fernandes entre banderes” i també membre de Federalistes d’Esquerres, va destacar que “Democracia movilizativa” posa en relleu com el procés sobiranista ha anat canviant les regles de joc i adaptant el seu discurs a les circumstàncies. “La llista única, per exemple, canvia les regles del joc democràtic. No hi ha un programa sinó que cal creure cegament en el líder i en les persones que conformaran aquesta llista. Això és nou en democràcia. Pel que fa al federalisme han anat canviant. Primer ens deien que no hi havia federalistes. Ara que no poden negar que n’hi ha, diuen que no és viable però en canvi es presenta la independència com la gran utopia del segle XXI i com una cosa perfectament viable”, va ressaltar.IMG_6465

Fernandéz Aguilá va criticar també que Artur Mas s’hagi reunit amb organitzacions privades com l’Assemblea Nacional Catalana i Omnium Cultural per decidir la data de les properes eleccions autonòmiques. “Si Rajoy hagués fet una cosa similar, a nosaltres ens semblaria fatal, però aquí s’ha fet així i es diu molt poc d’això”, va constatar.

La presentació va finalitzar amb Salvador López Arnal, professor-tutor de Matemàtiques de la UNED i columnista habitual de mitjans com El Viejo Topo i Rebelion, argumentant que la democràcia deliberativa no està renyida amb la democràcia mobilizativa i que poden conviure.

 

VIDEO DE LA PRESENTACIÓ DE DEMOCRÀCIA MOVILIZATIVA