ActualitatNotícies

Carme Valls-Llobet, vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, i Albert Miralles, secretari general del PSUC-viu i membre de Federalistes d’Esquerres, han presentat aquesta entitat en un acte celebrat a l’Ateneu Municipal de Rubí, aquest dijous 19 de febrer. L’acte ha estat presentat pel també membre de Federalistes d’Esquerres, Joan Nieto, que ha explicat a grans trets l’origen i història de la jova associació

Carme Valls-Llobet ha desmentit la crítica que a Espanya no hi ha federalistes i ha recordat que ja fa deu anys que uns vuit-cents professors i ciutadans de tot l’Estat van signar un manifest a favor d’una Espanya federal. Ha dit que l’Estat de les autonomies ha mostrat defectes com la creació de regnes de taifes en determinades comunitats i que cal trobar una nova distribució de competències i impostos, però també ha negat rigor a l’expressió “Espanya ens roba” que s’usa sovint en l’argumentari independentista.

La vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres ha afirmat que no li agrada el terme “sobirania” perquè li recorda temps antics i perquè pressuposa que unes persones o col·lectius són superiors als altres. “Jo crec en la igualtat i en l’empatia amb el patiment dels altres”, ha dit. Ha acusat el Partit Popular de fomentar l’independentisme i l’odi contra Catalunya arran de la seva campanya de recollida de firmes contra l’Estatut i ha acabat dient que la solució del conflicte territorial no passa per imposar-se un sobre els altres sinó “per posar-nos d’acord perquè tots els ciutadans tinguin els drets i la dignitat que necessiten”.Rubi2

El secretari general del PSUC-viu ha coincidit amb Carme Valls en denunciar els defectes de l’Estat de les autonomies, “que es va construir durant la Transició com una concessió del poder central per suavitzar les tensions nacionalistes”. Albert Miralles ha connectat federalisme i municipalisme i ha defensat el principi de la subsidiarietat en la gestió política. Ha dit que, per ell, “el país són les persones, no les banderes, les cultures o la història” i que oposar Catalunya i Espanya és anar contra els interessos de les persones que no arriben a final de mes. I ha acabat demanant una ruptura de classe amb contingut social que elimini injustícies com la reforma laboral o l’article 135 de la Constitució que prioritza el pagament del deute a la despesa social.

 

La presentació a RubiTv

Radio Rubí: Carme Valls: “La millor solució per Catalunya és el federalisme”