ActualitatFederalistes als mitjansNotíciesPremsa
  • “L’opció de ruptura amb Espanya i la construcció d’un estat propi no és una opció del segle xxi”
  • “No crec que es pugui aconseguir la independència sense pactar amb aquell de qui et vols separar”
  • “El referèndum hauria de ser el primer pas i no l’últim, com proposa el president Mas”

En clau política Victòria Camps és filòsofa, escriptora i catedràtica emèrita de Filosofia Moral i Política de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha explorat els camps de l’ètica i de la política i ha reflexionat també sobre altres temes com la religió i el paper de la dona. Actualment és vocal de l’associació Federalistes d’Esquerres.

Federalistes d’Esquerres, associació formada per ciutadans partida· ris de l’opció federalista, es va presentar oficialment a Sant Cugat el dimarts 2 de desembre, a la Casa de Cultura. A l’acte va intervenir una de les seves membres més il·lustres, la santcugatenca Victòria Camps, qui pròximament en serà vicepresidenta.

Què és Federalistes d’Esquerres?

Federalistes d’Esquerres és una associació que va sorgir com a reacció al moviment independentista i que té la intenció de resistir aquesta onada cap a la ruptura amb Espanya, la qual ens sembla que no és convenient ni per Catalunya ni per Espanya. L’associació ha anat creixent de mica en mica, des que es va produir la primera gran manifestació, a la Diada del 2012.

En què vol influir?

L’associació és una agrupació de persones de la societat civil, de diferents àmbits i d’esquerres, que tenen opinió, que volen discutir temes que no s’estan discutint prou, i que volen proposar una opció diferent.

L’opció federal és la millor per Catalunya?

No només considerem que és la millor opció per Catalunya, sinó que també considerem que és l’opció més d’esquerres. Això no vol dir que el federalisme només sigui d’esquerres. És tan transversal com ho pot ser l’independentisme. Però nosaltres creiem que l’opció de ruptura amb Espanya i la construcció d’un estat propi no és una opció del segle xxi.

Per què?

Perquè els estats cada vegada estan més debilitats, cada vegada tenen menys poder. El nostre objectiu ha de ser el d’integrar-nos a Europa, segurament d’una altra manera de com ho hem fet fins ara. L’opció federal és també una opció que vol partir d’una base comuna, però que no renuncia a mantenir diferències que són fonamentals i que donen una singularitat. En el cas de Catalunya, això vol dir no renunciar a la solidaritat amb Espanya.

Diu que és l’opció més pròpia de les esquerres.

És una opció més pròpia de les esquerres que l’independentisme. Dir que “sols ens ho farem millor” o que “nosaltres volem tenir tot allò que nosaltres podem tenir perquè és nostre” són conceptes que són molt poc compatibles amb un pensament d’esquerres.

Amb quin argument convenceria vostè els independentistes que la seva no és la millor opció?

Els independentistes creuen que la seva és la millor opció perquè em sembla que no tenen massa interès a aclarir moltes incògnites que no es plantegen ni es discuteixen. No m’estic referint només a la viabilitat econòmica de Catalunya, perquè segurament Catalunya és viable econòmicament, i tampoc estic pensant en si hem de sortir o no de la Unió Europea, que això potser és l’únic que s’ha plantejat fins ara. La idea que tenen els independentistes del fet que “sols construirem un país millor” jo no me la crec. M’haurien d’explicar molt bé quins elements tenim, a part dels econòmics, per dir que amb la mateixa gent seran capaços de construir una societat diferent, una política diferent i un estat diferent. A mi em sembla molt sospitós que no es precisi, que es deixi a l’atzar. Això no mereix cap confiança.

I creu que és negociable un estat federal amb el Govern espanyol?

A veure, primer de tot, el PP té els dies comptats, si més no com a partit que pot governar amb majoria absoluta. Segon, la independència, a cap país del món, es pot aconseguir amb dos anys ni amb tres, és un trajecte llarg. I jo no crec que es pugui aconseguir la independència sense pactar amb aquell de qui et vols separar. L’altra opció és la ruptura violenta, que ningú vol. Si Catalunya es vol independitzar ha de fer tot el possible perquè els altres vulguin parlar. Sense un pacte no es pot arribar a assolir la independència.

Personalment, vostè és partidària que la gent pugui decidir el futur del seu país?

Jo crec que s’ha de fer un referèndum. És veritat que dintre de l’associació hi ha opinions de diferent signe. Però penso que hauria de ser el primer pas i no l’últim, com proposa el president Mas. Ens podem trobar la contradicció que després d’haver fet tot aquest procés constituent que està en el full de ruta dels independentistes, es faci un referèndum i surti negatiu i, per tant, no s’aprovi la nova constitució. Jo no sé si podem arribar tan lluny, però penso que el referèndum ha de ser previ a tot això. En tot aquest procés hem començat la casa per la taulada. Primer caldria assegurar-nos que realment hi ha una majoria que vol la independència. //

 

Entrevista de Pere Fernández a Victoria Camps a Diari de Sant Cugat:

ENTREVISTA A VICTORIA CAMPS PARTE I

ENTREVISTA A VICTORIA CAMPS PARTE II