ActualitatOpinió

Resulta que com que el president de Freixenet no és independentista i la campanya d’aquest any no li agrada a Elena Ribera, anem cap al boicot. Catalans boicotejant un producte català. Quan a la resta d’Espanya alguns insensats han advocat pel boicot als productes catalans, els hem catalogat des d’aquí com a cretins sense remissió

La consellera nacional d’Unió i diputada de CiU al Parlament Elena Ribera va afirmar l’altre dia que Freixenet podria perdre dos milions de consumidors a Catalunya. No sé si són els seus seguidors a Twitter o és que ja parla per boca de la Catalunya sobiranista. Resulta que com que el president de Freixenet no és independentista i la campanya d’aquest any no li agrada a Ribera, anem cap al boicot. Catalans boicotejant un producte català. La cua de l’escorpí autoclavada en la nostra essència. Freixenet compleix 100 anys i aspira a 100 més. Això és tot.

Quan a la resta d’Espanya alguns insensats han advocat pel boicot als productes catalans, els hem catalogat des d’aquí com a cretins sense remissió. És el boicot de la intransigència i l’animadversió. Doncs apa!, ja tenim la versió catalana del ressentiment i la tírria per al que no pensa com Ribera. A qualsevol preu. No importa que parlem d’un producte insígnia de l’economia catalana.

Si una empresa està en l’error, cal il·luminar-a amb mà dura per reconduir-la cap al bon camí. Aquells que no siguin sobiranistes han de ser, segons Ribera, desfederalitzats, desespanyolitzats, desinternalitzats, desestandaritzats i reorientats. Després ha demanat perdó. D’acord.

La patriota Ribera va dir en un míting que la crisi ha donat ales a l’auge de l’independentisme a Catalunya: «Aquesta crisi, benvinguda sigui, perquè ens ha fet aflorar el sentiment català». La frase completa: «Hi ha ovelles en aquest poble que busquen un pastor. I aquest pastor el tenim nosaltres [ Artur Mas ], perquè la gent va esgarriada. Alguns es manifesten pensant que el tema són les retallades i la crisi, i ho és, però aquesta crisi benvinguda sigui, perquè ha fet aflorar el sentiment català».

Acceptar la pluralitat

Que esgarriat que estic, i que poc ovella que em sento. És clar, si Ribera creu que la crisi és tan bona, això de boicotejar Freixenet resulta perfectament coherent. Benvinguda la crisi perquè cabreja la gent, que així es converteix al sobiranisme. Vaja, aquesta dona diu el que pensa. Que pensi més o menys és una altra qüestió.

Tornem al tema dels productes catalans, perquè segur que molts que no comparteixen la intolerància de la senyora diputada senten, en canvi, que la campanya de Freixenet no els complau, és de mal gust o és poc oportuna. El que fa que un país sigui comprensiu i transigent és la capacitat de la seva gent per acceptar la pluralitat en el sentit més ampli.

És imprescindible normalitzar la convivència de diferents criteris. Paciència i comprensió. La resta és discurs únic, paranoia i provincianisme. Si sobre la base del procés acceptem brometes dogmàtiques, podríem passar de ser un nou país de persones a convertir-nos en un ramat d’ovelles.

 

El Periodico, 30 de novembre de 2014