ActualitatNotícies

“Els Federalistes d’Esquerres compartim amb els sobiranistes el diagnòstic: l’actual model d’Estat està esgotat i necessitem un canvi. Però diferim en la recepta: nosaltres volem una reforma del model d’Estat, no una ruptura amb Espanya”. És el que ha assegurat el vicepresident de Federalistes d’Esquerres, Toni Sitges-Serra, en l’especial informatiu de cara al 9N que va organitzar el programa “.CAT” de Tv3 dijous passat.ToniTV3_3

Sitges-Serra va destacar que és prioritari lluitar contra la crispació i defensar la convivència entre les diferències. Va lamentar també que el 9N no estigui plantejat de forma neutral i legal i que no existeixi un cens electoral ni garanties democràtiques. “Federalistes d’Esquerres no és un partit polític i cadascun té llibertat per participar o no si ho desitja. Però crec que la majoria dels federalistes no tenim posats els ulls en el 9N sinó en les eleccions de 2015 quan tindrem l’oportunitat de canviar la Constitució”, va assenyalar.ToniTV3_2

Increpat pel vicepresident de la ANC, Jaume Marfany, respecte al fet que no s’hagi impulsat a Espanya fins ara una reforma en sentit federal, Sitges-Serra ha respost que “tampoc CiU es declarava partidària de la independència fins ara. En els últims anys s’han produït canvis substancials a Espanya. Les esquerres ara es declaren majoritàriament federalistes i és possible tenir una majoria suficient per impulsar una reforma de la Constitució” .

Toni Sitges-Serra va assegurar també al programa que Federalistes d’Esquerres està disposada a impulsar, dins de la reforma constitucional a la qual aspira, l’existència d’una Llei de la Claredat, com la que existeix a Canadà, que estableixi normes clares respecte a la realització de referèndums de secessió.

La vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, Carme Valls-Llobet, va estar, per la seva banda, al programa El Debat de TVE dedicat al futur del PSC i a la situació política de Catalunya .CarmeDebat

Allí va lamentar la forma en la qual s’ha impulsat el “procés” català que, al seu judici, ha impedit que es produeixi a Espanya i Catalunya un debat seriós sobre el model territorial. “Espanya no té un govern compartit de les autonomies, funciona com un regne de taifes, sobretot en aquelles governades pel PP. Fa falta fer el pas federal que ens permeti tenir més autogovern i solucionar la majoria dels problemes que tenim plantejats, com el del finançament”, va assenyalar .CarmeDebat2

Carme Valls-Llobet va reconèixer que en l’actual context polític de vegades resulta difícil explicar el que és el federalisme perquè “no és un mantra com la independència”. “Si un país vol fer un projecte comú, s’asseu i negocia. Espanya ha de buscar ara el seu propi model federal que s’acomodi a la seva pròpia realitat. Estats Units i Canadà ho han fet a la seva manera i aquí han de buscar la seva pròpia fórmula els que busquen federar-se”, va afirmar. “A Espanya la societat civil ja s’organitza en gran part de forma federal, hi ha xarxes federals que funcionen però que els polítics neguen perquè uns quants polítics no han volgut respondre”, va afegir .

“Jo també vull canvis radicals i respecto als independentistes que els volen però crec que hi ha llaços entre la ciutadania personals, afectius, científics, professionals, sindicals, que no es poden negar”, va indicar.

 

Video del programa “.CAT de Tv3”: Les entitats civils i el 9N

Video del programa El Debat de la 1 de TVE