ActualitatNotícies
El president de Federalistes d’Esquerres, el catedràtic de Filosofia Manuel Cruz; Carlos Jiménez Villarejo, ex-fiscal general anticorrupció i membre de la Junta de l’entitat i la metgessa Carme Valls, que n’és vicepresidenta, van participar en el segon acte de l’associació a Mataró. L’encontre, que va omplir la sala d’actes de Can Palauet, va ser moderat per l’ex-alcalde de Mataró, Manuel Mas

Dos dies abans que se celebri el “procés participatiu” convocat pel Govern de la Generalitat, bona part de les intervencions dels ponents van referir-se a aquesta consulta. Carlos Jiménez Villarejo va mostrar la seva indignació i va qualificar la convocatòria de diumenge de “farsa i de consulta antidemocràtica”. Va recordar que ja existia una Llei de Consultes, aprovada mentre governava el Tripartit, i que el Govern de la Generalitat n’ha fet aprovar una altra per intentar donar validesa a la votació del 9N. Mataro1Tot i així, l’ex-fiscal anticorrupció va assenyalar que s’han incomplert les normes, terminis i criteris fixats en aquesta nova Llei de Consultes. En aquestes condicions, considera que es produeix una situació de “indefensió” dels ciutadans catalans. “La convocatòria del 9N no es va adoptar en seu de govern, no s’ha publicat al BOE, no pot impugnar-se, no hi ha cens ni garanties. Si estan pensant en donar un cop d’Estat seria bo que comencessin a dir-ho”, va afirmar.Mataro2

El president de Federalistes d’Esquerres, Manuel Cruz, va fer un ràpid resum del naixement i evolució de l’entitat i va afirmar que “necessitem el federalisme en una societat crispada, enfrontada i cada cop més maniquea”. Va recordar que “els països de major plenitud democràtica tenen models federals” i que aquests models “permeten administrar correctament els problemes que sorgeixen al seu sí”.Segons Cruz, Catalunya només té dues opcions reals: Federalisme o Independència. Pel que fa a les votacions del 9N, va dir que “estem assistint a un deteriorament democràtic important. No podem votar sense deliberar”. Va acusar el PP de deixar podrir el conflicte i va confiar que les eleccions del 2015 obrin camí per noves majories que facin possible l’avenç cap a una Espanya federal.”Mataro

Carme Valls, vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, va reclamar que es recuperi el valor de la ciutadania per davant de conceptes com “poble” o “nació”. Va ressaltar la pluralitat de les societats: “Qui no escolta és el govern del PP, no Madrid. Madrid és plural”. Carme Valls també va parlar del “dret a decidir”, del qual va dir que és ambigu i que cal aclarir sobre què cal decidir-se, i va afirmar que “el federalisme és una eina de gestió de la complexitat, però també una cultura”. Va acabar dient que qui no vol ser fraternal, federalista i solidari “va en contra de la seva pròpia salut”.

Manuel Mas va destacar, per la seva banda, els valors de solidaritat i cooperació que representa el federalisme. L’acte va cloure’s amb intervencions i preguntes dels assistents, algun dels quals va demanar una concreció més detallada de les propostes federalistes per poder respondre les qüestions que els plantegen les persones del seu entorn.

 

VIDEO DE LA INTERVENCIÓ DE MANUEL CRUZ

VIDEO DE LA INTERVENCIÓ DE CARLOS JIMÉNEZ VILLAREJO

VIDEO DE LA INTERVENCIÓ DE CARME VALLS_LLOBET