ActualitatNotícies

Una arquitectura institucional que deixi enrere l’estat-nació és l’única forma de fer front als problemes actuals d’Espanya però també als desafiaments del segle XXI marcats per sobiranies compartides i solapades. Aquesta va ser una de les principals idees que Carme Valls-Llobet, vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, i Francesc Trillas, membre de la junta directiva, van subratllar en les presentacions organitzades per l’associació a Capellades (21 de novembre) i Calella i Pineda de Mar (26 de novembre). Els actes van ser presentats per Daniel Inglada i Josep Torres, respectivament.

A Capellades, Carme Valls-Llobet va criticar que prevalgui a Catalunya un llenguatge que no representa la diversitat de la societat. “Es parla de la ‘gent’ i de el ‘poble’. Però això no existeix. Els ciutadans no som un bloc homogeni, no som idèntics, som plurals. No és cert que ‘Madrid’ no contesti a les demandes de Catalunya. És el govern del PP el que no vol dialogar”, va assegurar.Capellades3

La vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres va posar l’accent que encara que Espanya es troba a mig camí en la construcció d’un estat federal “falten les estructures necessàries per fer un govern compartit. En la situació actual les autonomies competeixen en comptes de col·laborar. Hem d’avançar cap a un model federal. Espanya serà federal o no serà”, va afirmar. “A alguns no els importa trencar els seus llaços amb Espanya. Però els que tenim una doble identitat no volem aixecar fronteres”, va afegir.

Francesc Trillas va destacar, per la seva banda, que el federalisme és la millor opció per al món globalitzat del segle XXI. “Tot i que a Cataunya hi ha una vella tradició federalista (al segle XIX un industrial de Capellades ja va escriure un llibre sobre l’Espanya federal), l’important ara és comprovar que el federalisme és l’organització de govern que més s’adapta al segle XXI, un segle d’interaccions creixents i de sobiranies compartides i solapades”, va assenyalar. “Una arquitectura institucional federal que deixi enrere l’estat-nació, és l’única que pot fer front a fenòmens globals com el canvi climàtic, la inestabilitat financera internacional o la creixent concentració de la riquesa vinculada al frau fiscal i la corrupció”, va afegir. En el torn de preguntes, es va posar de manifest la necessitat de reforçar la veu federalista en un context de domini mediàtic dels que creuen que les úniques solucions poden venir de la mà de conceptes obsolets com la sobrania nacional o l’enfortiment o la creació de vells o nous estats.Capellades2

En la presentació de l’acte, Daniel Inglada va reinvindicar la necessitat de rescatar l’esperit de la Guerra Civil en què Madrid i Barcelona es defensaven recíprocament i va denunciar que el discurs independentista s’estigui apropiant del marc mental dels catalans a través del llenguatge

A l’acte de Pineda de Mar i Calella, es va destacar que la característica esencial del federalisme és el govern multi-nivelll amb una relació directa de cada govern directament amb els ciutadans, sense intermediaris governamentals, i sense cap nivell de govern amb una posición de domini sobre els altres. En el federalisme democràtic, els governs de cada nivell rendeixen comptes de la seva acció als ciutadans i són elegits per aquests, i no per altres nivells de govern. fde ponentsAlguns problemes es resolen en el nivell òptim en l’escala de veïns, altres en el municipi, altres en nivells regionals o nacionals, i finalment altres en nivells federals o internacionals. Això possibilita que cada problema sigui abordat en l’escala òptima, que hi hagi cooperació entre governs, i un alt nivell de flexibilitat i innovació institucional. Això a mes s’adapta bé a societats amb identitats diverses, on cada persona pot tenir una o diverses identitats, i on conviuen en cada petit territori persones d’identitats diverses, com és el cas de qualsevol territori d’Europa. En el torn de preguntes i debat es va discutir sobre com fer possible que avanci el federalisme a Espanya tenint en compte el tancament del Partit Popular. En aquests entit es va posar de manifest el fort suport que entre les esquerres té la idea federal a tota Espanya i també la necessitat de convèncer cada vegada més persones de dretes, que creuen en el federalisme a nivell europeu o que, sent de partits com el Partit Nacionalista Basc o Unió Democràtica, accepten la idea de col·laborar en una reforma constitucional a Espanya en la direcció d’una millor integració europea.