ActualitatFederalistas en los mediosNotíciesPrensa
Reconduir l’actual situació política de Catalunya, encallada entre dos governs que es neguen a negociar, i impulsar una reforma federal de la Constitució. Van ser les demandes més repetides en la presentació de Federalistes d’Esquerres a Santa Coloma de Gramenet celebrada el dimarts passat davant un auditori de més de 200 persones a la Biblioteca Singuerlín de la ciutat

Joan Botella, Carme Valls-Llobet, Laura Freixas i Salva Redón van intervenir en un acte que va comptar amb la presència de l’alcaldessa Núria Parlón.SC3

Joan Botella, degà de Ciències Polítiques de la UAB i vicepresident de Federalistes d’Esquerres, va posar en relleu que la majoria a Catalunya prefereix l’opció federal i que així queda de manifest quan es pregunta als ciutadans per les tres opcions: statu quo/federalisme/independència. “Un 47% prefereix una reforma federal. Però l’opció per la independència puja quan l’única alternativa és l’Espanya casposa”, va afirmar.

Respecte a l’actual situació política, Joan Botella va assenyalar que “els governs d’Espanya i Catalunya ens estan portant a un atzucac. El 10N ha d’obrir-se la negociació. Què passarà a Catalunya després del 9N? No passarà res, augmentarà la temperatura. A partir del 10N cal fer les coses bé. La Constitució espanyola permet reformar-ho tot, podem replantejar-la. Els principals partits d’esquerra s’han compromès amb la reforma federal de la Constitució, és possible fer-la”, va explicar.SC2

Carme Valls-Llobet, vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, va indicar que a Espanya sol confondre’s ‘federar” amb ‘separar’. “Però federar és compartir, és construir un projecte comú mitjançant el diàleg i la cooperació. Espanya no pot continuar amb l’actual Estat de les Autonomies. Cal millorar les estructures compartides. Espanya i Catalunya són plurals però sembla que els nostres governs no s’han assabentat d’això. El futur d’Espanya serà federal o no serà”, va afirmar.

Laura Freixas, membre de la junta directiva de Federalistes d’Esquerres, va lamentar que a Catalunya s’estigui creant una identitat basada en la creació d’un enemic que és l’Estat espanyol. “Els independentistes projecten en un futur meravellós la solució dels seus problemes i no debaten. És com una pantalla en blanc on cadascun projecta el que vol, va assenyalar. “El 9N és una cortina de fum que tapa els problemes reals. Jo vull decidir sobre les qüestions de gènere, les retallades en salut o el model d’educació. Tots parlen de balances fiscals però no de les diferències de renda entre les persones”, va afegir.SC1

Salva Redón, membre de Federalistes d’Esquerres a Santa Coloma, va destacar que els federalistes són majoria en Santa Coloma i va fer una crida perquè facin sentir la seva veu amb més força. “Els federalistes no hauríem de deixar que ens obliguin a escollir entre l’esquerra i la pàtria. Hem d’intentar treballar per reparar el que s’ha trencat a Catalunya. No podem deixar que s’estengui una cortina de fum sobre els greus problemes socials aixecant la bandera de la independència”, va assenyalar.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlón, va destacar en la seva salutació inicial, que “l’estat-nació no és capaç de donar resposta als ciutadans del món actual” i va afirmar que el millor camí és el federalisme. A l’acte van assistir també regidors i representants del PSC, ICV i EUiA, no només de Santa Coloma sinó també de Sant Adrià.

 

 

El Tren Federal passa per Santa Coloma (article d’Álvaro Rodilla a Gramenet 2.0)alvaro-rodilla

 

Es parla de xoc de trens pel procés ideat pel nacionalisme català ‘Dret a decidir’ contra la Constitució que ens vertebra. Dues legitimitats, la legal i la democràtica, que haurien d’anar de la mà a qualsevol país normal però que ni dins de Catalunya ni en la resta d’Espanya s’ha arribat a una estació desitjable. En aquestes hi ha un altre tren que inicia la seva via de diàleg, negociació i pacte. Un AVE ampli, llarg, confortable i amb vies realistes.

La independència és una quimera que més enllà de l’esgotament ciutadà de voler fer canvis radicals no sembla que sigui ni possible, ni real, ni beneficiosa per a tots. L’opció federal anirà guanyant cos entre aquells catalans i espanyols que no volen ni immobilisme, ni polítiques clarament recentralizadores, ni escissió que ens violenti amb els nostres llaços socials, econòmics, comercials i històrics, ni que a més ens costi la sortida del Club Europeu. Escenari, el de la independència, que sense màgia no suporta les mínimes anàlisis de viabilitat en l’economia del segle XXI. Però no per això cal deixar de moure’s per donar solució a un problema nacional majúscul que requereix altura de mires polítiques i institucionals per reformar el que sigui necessari per al debat públic a Catalunya sigui baixar l’atur, model productiu i economia, sistema sanitari i educatiu, entre altres temes importants a posar-li solució.

Reformar Espanya en sentit Federal no és fàcil ni immediat encara que quallar-ho significaria reforçar la casa comuna i perfeccionar disfuncions de l’Estat Autonòmic. La Constitució de 1978 és reformable, fins i tot per les mateixes forces polítiques que ara escenifiquen impossibilitat de pactar una reforma, per donar un millor encaix de Catalunya amb la resta d’Espanya. Països federats n’hi ha centenars en els quals poder fixar-se però l’exemple alemany agrada. Convertir Catalunya en la Baviera Espanyola és un gran encaix. Catalunya és part imprescindible del motor econòmic espanyol i cal cuidar-la amb cura. El federalisme té un gran repte per davant i haurà de multiplicar actes per a un projecte real i possible.

Bon viatge federalistes!

 

Video: El federalisme com a alternativa a l’Estat autonòmicCaptura de pantalla 2014-10-19 a la(s) 14.28.48

Carme Valls-Llobet explica els avantatges del federalisme en relació a l’Estat de les autonomies poc abans de l’acte de presentació de l’entitat que va tenir lloc el dimarts 14 d’octubre a Santa Coloma de Gramenet.

 

Video: Les conseqüències de la suspensió de la consulta del 9 de novembreCaptura de pantalla 2014-10-19 a la(s) 14.29.53

Joan Botella analitza els efectes de la suspensió de la consulta convocada per al proper 9 de novembre i la seva substitució per una votació participativa. Ho fa en els moments previs a la presentació de l’associació a Santa Coloma de Gramenet, el dimarts 14 d’octubre

 

jordi-corachan_optFederalistes d’Esquerres ofereix “respecte i bon rotllo” en la seva presentación (Crònica de Jordi Corachán)

 

 

Federalistes d’Esquerres se presenta en Santa Coloma con la necesidad “de reconducir y desencallar la actual situación política de Catalunya” (Crònica de Tot Gramenet)

Els federalistes d’esquerres defensen una Catalunya sense fronteres que no porti a “paradisos ficticis” (Crònica de La Guia Plus)

Federalistes d’Esquerres en Santa Coloma. Nada no es mejor (Blog El Gelido Tolya)