ActualitatFederalistas en los mediosNotíciesPrensa
El triomf del NO, i amb això l’obligació del govern britànic a complir la seva promesa d’iniciar una descentralització àmplia cap a Escòcia, pot ser un precedent saludable perquè el govern espanyol abordi la qüestió catalana.

És el que va assegurar ahir el degà de Ciències Polítiques de la UAB i vicepresident de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella. Ho va fer en l’especial sobre el referèndum celebrat a Escòcia del programa “.CAT” de Tv3.

Botella va assenyalar també que la Constitució espanyola és l’única del nostre entorn on és possible reformar-ho tot. “Si vostè mira la Constitució d’Itàlia, França o Portugal, veurà que la integritat territorial d’aquests estats no es pot tocar. A Espanya, en canvi, és legítim fins i tot plantejar legalment la fragmentació de parts del territori”, va afirmar.Botella4

Respecte a les diferències i similituds entre el debat que s’ha viscut a Escòcia i a Catalunya en els últims mesos, va destacar que “A Escòcia s’han sentit arguments a favor del si i del no. Aquí no s’ha sentit cap argument a favor del NO. L’únic argument del NO és repetir que no es pot votar”.

Consultat sobre la possibilitat d’un efecte contagi a Europa en un hipotètic triomf del SI en el referèndum escocès, Joan Botella va assenyalar que Escòcia, a diferència de Flandes, el Veneto, Baviera o Catalunya, és dins del Regne Unit una regió pobra. “La campanya del SÍ ha tingut el fil conductor que “si som independents viurem millor” i s’ha produït un reconeixement en l’exterior que Escòcia s’ha vist perjudicada en les inversions. En aquest aspecte les regions riques tenen més complicat estendre les simpaties internacionals cap a elles perquè no són pobres”, va afirmar.

Botella3En relació a la Llei de Consultes que ha aprovat avui el Parlament català, va assenyalar que és possible que el govern espanyol impugni la llei, que al seu judici no és objectable constitucionalment, o que impugni el projecte de convocatòria. En el cas que no ho fes, i permetés la celebració de la consulta, va indicar que caldria considerar que falten molt poques setmanes pel 9 de novembre i “no hi ha hagut el període de reflexió necessari que sí s’ha produït a Escòcia”.

 

Video de la intervenció de Joan Botella al programa “.CAT” de Tv3: