ActualitatNotícies
En un document titulat Federalisme: el millor futur per a Escòcia, el Partit Liberal escocès, soci de Convergència Democràtica de Catalunya al Parlament Europeu, es declara partidari d’una reforma federal com a fórmula d’encaix ideal d’Escòcia en el Regne Unit. La proposta es convertirà probablement en el full de ruta del Partit Liberal britànic de cara a les eleccions de 2015

 

“El millor camí per a Escòcia i per a Gran Bretanya és avançar en l’autonomia dins d’un Regne Unit federal”. És el que proposa el Partit Liberal escocès en un moment en què Escòcia juga el seu futur a una sola carta: independència o statu quo és el que es dirimirà en el referèndum que se celebra avui.

En una missiva signada pel seu històric capdavanter, Menzies Campbell, els liberals escocesos- socis de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), el partit d’Artur Mas, al Parlament Europeu-, aposten des de 2012 pel federalisme.

“El debat constitucional a Escòcia està arribant a una etapa important. La forma futura d’Escòcia, i la pròpia existència del Regne Unit, estan en joc en el proper referèndum. Creiem que el nostre enfocament (el federalisme) representa una visió sòlida darrere de la qual la majoria d’escocesos poden reunir-se. És una proposta que serveix per unir i no per dividir”, va assenyalar Campbell fa uns mesos en una carta publicada a Strong Liberal Voices, el portal dels liberals escocesos, més coneguts en el Regne Unit com Lib Dems. Menzies Campbell és un dels polítics més respectats del Regne Unit i del Partit Liberal britànic del qual va exercir com a líder en un període crucial per a la formació.

“El federalisme representa una visió sòlida darrere de la qual la majoria d’escocesos poden reunir-se. És una proposta que serveix per unir i no per dividir”, diu el líder del Partit Liberal, Menzies Campbell

Campbell reconeix en la seva carta que el Regne Unit necessita una reforma institucional per aconseguir un millor encaix de les quatre nacions que la conformen- Escòcia, Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord. No obstant això, afirma també que, davant la desintegració del Regne Unit, la millor opció de modernització per al país és l’estructura federal, perquè és capaç, al seu judici, d’aconseguir més consens i, per això, estructures d’organització més perdurables i sostenibles en el temps. “El federalisme és un sistema de govern utilitzat a tot el món que permet l’expressió de diferents identitats dins d’un sistema però que es combina amb la força que prové de la cooperació”, assegura Campbell, que no es cansa de repetir que el federalisme és una vella aspiració tant dels antics Liberals britànics, com dels actuals Liberal Demòcrates.

Menzies Campbell acompanya la seva proposta amb un document de 63 pàgines redactat en 2012 en el qual detalla com hauria d’estructurar-se un Regne Unit de caràcter federal.

El primer capítol d’aquest document aposta per una Escòcia forta, capaç de decidir les qüestions domèstiques que afecten la seva població, però que segueix formant part d’un Regne Unit que parla amb una sola veu i manté així el seu lloc estratègic al món. En els capítols dos, tres i quatre, descriu les oportunitats d’un Regne Unit federal, tant per als escocesos com per a la resta de britànics, i desenvolupa una proposta de distribució de competències en matèria fiscal i d’endeutament per dotar el parlament escocès d’eines econòmiques i fiscals que potenciïn el desenvolupament econòmic.

El document proposa, entre d’altres coses, que la caixa de la Seguretat Social en tots els seus aspectes, com els relatius a les pensions, es mantingui a nivell supranacional (Regne Unit) així com les lleis i normatives que afecten les empreses i l’ocupació. El text destaca la importància estratègica que existeixi un règim únic per a l’extracció de petroli i gas del Mar del Nord (en territori escocès) mantenint-lo a nivell supranacional però encoratjant la creació d’un fons petrolier.

Els liberals britànics creuen que encara que triomfi el “NO” en el referèndum d’Escòcia, el Regne Unit ha de plantejar-se un nou model de convivència de caràcter federal. “La nostra proposta està plantejada per afavorir els interessos de tots els britànics, no només dels escocesos”, afirmen

El text, que inclou un detallat pla per garantir el funcionament del país durant la transició de l’actual model al sistema federal, proposa també que la major part de l’impost sobre la renda (equivalent a l’IRPF espanyol) sigui responsabilitat del parlament escocès. Aposta a més per un sistema electoral propi per a Escòcia i per l’empoderament de comunitats locals, com consells i comtats, perquè puguin manejar els seus propis impostos i articular així plans que reflecteixin les prioritats dels seus electorats mantenint un sistema d’equitat mitjançant subvencions.

Respecte a la relació del país amb la Unió Europea (UE), el document planteja que els ministres escocesos puguin decidir conjuntament amb el govern federal britànic les qüestions que l’afectin en relació a la UE.

El Partit Liberal escocès vol que la seva proposta es converteixi en un “full de ruta” del Partit Liberal britànic de cara a les eleccions generals de 2015. A més, hauria de donar lloc a un mandat polític per avançar en la transformació del Regne Unit en un estat federal.

El Partit Liberal, que actualment forma part del govern conservador de David Cameron i té moltes possibilitats de seguir governant a partir de 2015, ja sigui en coalició amb els conservadors o amb els laboristes, ha dit que dóna suport a la iniciativa. També ho han fet els seus líders, que no es cansen de repetir que encara que triomfi el “NO” en el referèndum d’Escòcia, el Regne Unit ha de plantejar-se un nou model de convivència de caràcter federal.

“No només volem redefinir la relació d’Escòcia amb la resta de les illes, la nostra ambició va molt més enllà”, diu Menzies Campbell. I afegeix: “El nostre objectiu ha de ser no només estar satisfets d’aconseguir una bona solució per a Escòcia sinó presentar una proposta que permeti avançar cap a una moderna reforma constitucional del Regne Unit. Les nostres propostes estan orientades no només a afavorir els interessos dels escocesos sinó de tots els britànics”.

Aquest article va ser publicat parcialment en el Blog Esquerra sense fronteres (10-01-14)