ActualitatNotícies

A l’estiu de 1914 va esclatar la Gran Guerra, que més tard es coneixeria com la Primera Guerra Mundial. Com han dit alguns, els dirigents polítics de l’època van caminar com a sonàmbuls cap a la guerra, incapaços de frenar les derives de l’escalda armamentista i l’escalada retòrica del nacionalisme.

Les forces d’esquerres, agrupades a la Segona Internacional, si primer es van conjurar per evitar la divisió del proletariat, finalment es van veure superats per les circumstàncies i també es van dividir. Un dels dirigents de l’esquerra més pacifistes, el francès Jean Jaurès, va morir assassinat.

La guerra va provocar 70 milions de morts, i el triomf dels nacionalismes va portar cap una Europa fragmentada basada en petits estats-nació, que no es va unir fins després de l’altra gran catàstrofe del selle XX: la Segona Guerra Mundial.

Hem fet una petita selecció d’articles per rememorar i reflexionar sobre uns esdeveniments que, encara que van succeeir fa 100 anys, van donar lloc a una cadena de calamitats que van definir el segle XX, i contra les quals encara seguim lluitant.

 

 Joschka Fisher: “Els nacionalistes d’Europa estan en marxa”

L’ascens dels partits populistes en les eleccions del 25 de maig amenaça amb bloquejar una major integració. Un continent unificat ha estat garant de la pau entre els pobles des de 1945

 

Bernard Maris: “1914: Per què commemorar el centenari de la Primera Guerra Mundial?

 

Valentí Puig: “De 1714 a 1914

La commemoració de 1714 tindrà un to preponderant i és probable que la memòria de 1914 passi a segon pla

 

Frank-Walter Steinmer: “1914: del fracàs i la utilitat de la diplomàcia

La història ensenya que és millor lluitar per un laboriós equilibri d’interessos

 

Carlos Pastor: “Nacionalisme versus socialisme. Reflexions entorn de ’1914 De la pau a la guerra’ de Margaret MacMillan

 

Xavier Febrès: “El centenari de la Primera Guerra Mundial, vist des d’avui

La Primera Guerra Mundial va alterar amb enorme brutalitat la idea de progrés que fins aleshores dominava als països occidentals i els traumatismes van abonar el terreny a la següent guerra mundial immediata

 

Blog “El Gélido Tolya”: “Francisco Fernando mor per nosaltres