ActualitatNotícies

Aquest matí un grup de personalitats del món de la cultura, la universitat, i la política ha presentat el manifest ‘Una Espanya federal en una Europa Federal’ que defensa una reforma federal de la Constitució i subratlla la necessitat de fer “tots els esforços necessaris” per a reformar l’Estat autonomic en un sentit federal.

Federalistes d’Esquerres considera que aquesta iniciativa és clau en el moment polític actual i reforça la idea que l’opció federalista és també la preferida per una gran part dels espanyols. La relació de signants del manifest demostra que el suport al federalisme té avui ja un caràcter transversal. Federalistes d’Esquerres creu a més que a partir d’ara el debat que ha de produir-se a Espanya és en relació al tipus d’estructura federal a la qual hauria d’evolucionar l’actual estat autonòmic, i fa una crida a tothom a participar en aquest debat.

‘Una Espanya federal en una Europa Federal’ planteja que les bases d’aquesta reforma han de basar-se en “el reconeixement de les identitats diverses que componen el país”, “l’establiment d’una Cambra territorial amb atribucions legislatives exclusives”, “una distribució clara de les competències entre Estat i Comunitats”, i “un finançament just i equilibrat basat en els principis d’igualtat de drets, solidaritat i ordinalitat”.

Aquestes propostes van en la mateixa direcció que la “Crida a una Catalunya Federalista i d’Esquerres”, que va donar origen a la nostra associació, on es plantejava la necessitat d’avançar cap a una Espanya federal en el marc d’una Europa federal i socialment justa.

Més de la meitat de les persones que viuen en democràcia en el món ho fan en federacions i Espanya i Europa, que ja comparteixen algunes característiques federals, no han de quedar endarrerides. Esperem que les propostes del nou manifest permetin impulsar un diàleg a fons entre les diferents forces polítiques i socials d’Espanya en el futur immediat.

La notícia de la presentació del manifest en els mitjans:

El Periodico:

Un nou manifest reclama la reforma de la Constitució i un Estat federal

El País:

Un nuevo manifiesto reclama una reforma federal

La Vanguardia:

Sartorius, Zarzalejos y 50 intelectuales piden reformar la Carta Magna para atender las fallas del Estado

La Información:

Nicolás Sartorius manifiesta que España tiene vocación de estado federal

 

 

 

1 comentari

Comments are closed.