ActualitatNotícies

Aquesta setmana la possibilitat d’emprendre una reforma de la Constitució que adopti un sentit federal ha tornat a estar en el debat públic arran del sondeig de Metroscopia que assegura que un 38% dels catalans prefereix aquesta opció enfront del 31% que s’inclina per la independència.

El govern, per boca de la seva vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, assegura, no obstant això, que no existeix encara un consens suficient per abordar-la. Columnistes com Patxo Unzueta i Javier Pérez Royo han abordat el tema.

 

patxo_unzuetaDUBTE ESCOCÈS. Per Patxo Unzueta: “Segons Metroscopia la primera opció dels catalans sobre l’estatus de la seva comunitat en relació a Espanya seria la d’una major autonomia. El raonable, en aquest escenari, és que se sotmetés a referèndum no la secessió sinó un acord entre el Govern de la nació i el de la Generalitat sobre una autonomia reforçada dins de la Constitució, que podria plasmar-se després en una reforma de l’Estatut”.

 

 

 

JavierPerezRoyo-300x201ESCASSAMENT VIABLE. Per Javier Pérez Royo: ”És possible fer abstracció de l’ocorregut entre 2006 i 2014 i engegar de nou un procés de negociació a fi d’aconseguir una autonomia reforçada per a Catalunya dins de la Constitució? És raonable però no veig com pot portar-se a la pràctica”.

 

 

 

 

José Ignacio TorreblancaTU DIUS FEDERALISME, JO DIC PYJAMA. Per Nacho Torreblanca. “A Espanya, una reforma de la Constitució podria avançar en la descentralització en alguns temes, el finançament, sens dubte, però també hauria d’incloure una reforma molt profunda de les institucions de cooperació horitzontal entre els seus territoris, que és una de les assignatures pendents de la nostra descentralització. Aquestes institucions haurien de ser “federals” en el sentit estricte de la paraula, és a dir “de tots”, no del govern central o de les autonomies”.

 

 

AntonLosadaJO VAIG TENIR UNA NÒVIA FEDERALISTA. Per Antón Losada: “Sense saber molt bé com Espanya s’ha omplert de federalistes. No hi ha líder emergent que es preui que no ofereixi d’una solució federal. En les enquestes els federalistes han crescut encara més ràpid que els votants de Podem. Fins i tot aquells que no se senten federalistes admeten que es tracta d’una opció que no ha de descartar-se”.