ActualitatEditorialNotícies

El proper diumenge, 25 de maig, les ciutadanes i ciutadans de la Unió Europea decidirem lliurement el nostre futur,  elegint les persones que ens representaran al Parlament Europeu. Aquesta institució ha adquirit una rellevància creixent perquè cada cop pren decisions més importants per a la nostra vida quotidiana, i a partir d’ara també elegirà el President de la Comissió Europea, l’òrgan executiu de la Unió. Anar a votar és una gran oportunitat per expressar alhora el nostre suport a la unitat europea i la nostra aposta per un canvi en les polítiques econòmiques i socials que han prevalgut en els darrers anys. I per expressar el nostre rebuig als replegaments identitaris, euro-escèptics i nacionalistes.

Catalunya té l’oportunitat de votar, de decidir, amb tots els europeus i europees, a favor d’una Europa més federal que intergovernamental, per una Europa més unida, igualitària i democràtica, que afegeixi una unió política i fiscal a la unió monetària. Els estats-nació estan quedant obsolets per fer front als problemes d’un món cada vegada més interconnectat. És necessari un espai públic europeu i una acció a escala europea a favor del creixement econòmic i l’ocupació, a favor de la distribució de la riquesa i en contra dels nivells escandalosos de frau fiscal i evasió. Una acció que permeti reforçar, i no enderrocar, el model social europeu i les iniciatives existents per frenar el canvi climàtic i protegir el medi ambient.

Una Europa més unida i democràtica, que desenvolupi polítiques socials ambicioses a nivell europeu, és el millor per als treballadors i treballadores catalans, per al nostre progrés i la nostra economia,  també és el millor per a Espanya i és una condició necessària  per superar la crisi econòmica en el conjunt de la perifèria d’Europa.

Denunciem com especialment lamentables i profundament irresponsables les especulacions cada cop més obertes de líders sobiranistes catalans sobre la possibilitat d’una sortida de la Unió Europea, contradictòries amb les aspiracions de la majoria de la societat catalana, que sempre ha estat capdavantera en el seu suport al projecte europeu. Seria un error històric imperdonable passar de ser un dels motors d’Europa a intentar ser passatgers sense bitllet en l’Europa de l’euro. Aquells que intenten portar Catalunya a una suposada terra promesa, però que no tenen ni projecte, ni aliats, a nivell europeu, estan en realitat enganyant al poble de Catalunya i portant-lo a un carreró de difícil sortida.

Finalment, fem una crida al diàleg i a la responsabilitat adreçada als líders polítics de Catalunya i de tot Espanya perquè a partir de l’endemà de les eleccions s’inicïi un procés de diàleg estructurat, obert i generós per part de tothom. I oferim les idees i els valors propis del federalisme europeista com a punt de trobada, com a gran projecte col·lectiu de futur per a la gran majoria de la societat catalana i la gran majoria de la societat espanyola.

Barcelona, 20 de maig de 2014

Descarregar el document en pdf