ActualitatNotícies

És el federalisme la millor fórmula per a administrar la diversitat a  Europa i el món? Quants països i realitats polítiques s’organitzen de forma federal? Està el federalisme en augment o en retrocés al món? Van ser algunes de les preguntes que federalistes de tot el món van contestar presencialment i via Skype aquest dijous en el debat organitzat pel grup Federalisme a Europa i el món de Federalistes d’Esquerres.

Un 40% de la població del món viu en federacions; la major part de la ciutadania que viu en democràcia ho fa en federacions; els països democràtics que s’organitzen de forma federal tenen menys conflictes i administren millor les diferències. Van ser algunes de les idees més escoltades.

Sota el títol “Federalisme a Europa i el món”, el debat digital va comptar amb les intervencions via Skype d’André Lecours, professor de la Universitat d’Ottawa i director científic de L’Idée Fédérale, el think tank federalista de Quebec i col·laborador en l’organització de l’esdeveniment; Paolo Vacca, membre de la direcció de la Unió Europea Federalista (UEF) i expresident de la Joventut Europea Federalista (JEF); i José Antonio Pérez Tapias, professor de Filosofia de la Universitat de Granada i autor del llibre Invitación al federalismo.

Macaya2

A Barcelona van participar-hi Jean Leclair, acadèmic canadenc i membre del Comitè Científic de L’Idée Fédérale; Carme Valls-Llobet, vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres i membre del Moviment Federalista Mundial; i Francesc Trillas, professor d’Economia de la UAB i també membre de fde. A més van prendre la paraula els membres del Grup Federalisme a Europa i el món de Federalistes d’Esquerres.

Jean Leclair va posar l’accent en la necessitat d’explicar els avantatges del federalisme encara que va reconèixer que en la batalla amb els nacionalistes, de vegades resulta una tasca complexa. “Per desgràcia, molta gent està disposada a morir per la nació però no per la solidaritat i el diàleg que representa el federalisme. Els nacionalismes són simplistes, no admeten les diferències ni permeten la possibilitat de dubtar, presenten la nació com una cosa transcendent que està per sobre la comunitat. El federalisme, en canvi, admet que els éssers humans poden dubtar, pensar amb autonomia i també accepta que poden compartir identitats i que això és una cosa bona, no una fallada de la comunitat”, va explicar.

Macaya4

Des d’Amsterdam, Paolo Vacca, de la Unió Europea Federalista (UEF), va fer un balanç de les eleccions europees del diumenge passat i va indicar que encara que tenen signes preocupants, com l’elevada abstenció, també han manifestat el desig de canvi dels ciutadans europeus i això és una cosa bona per a avançar en la construcció europea. Va explicar també que la Unió Europea (UE) es troba lluny encara de ser una federació, ja que la sobirania segueix estant en gran part en mans dels Estats membres . “La UE ha d’avançar en aquest aspecte per a aconseguir tenir competències reals en qüestions com la política impositiva, de defensa o d’inversions, que és el que permetrà a la llarga que es converteixi en una veritable federació”, va explicar.

Des d’Ottawa, André Lecours, de la Idéé Féderale, va assenyalar que el federalisme no ha convertit Canadà en un país completament estable però que això no ha de considerar-se una cosa negativa, que la flexibilitat és pròpia de les federacions. “A Quebec l’ independentisme ha perdut força ja que la majoria dels quebequesos s’han adonat que el federalisme és una millor forma de funcionar”, va assenyalar. Va explicar també que L’Idée Fédérale va sorgir de la necessitat de treure-li al federalisme l’etiqueta que és només una estratègia contra el secessionisme, “és una proposta d’organització positiva que compta amb una gran tradició”, va subratllar.

Macaya3

Des de Granada, José Antonio Pérez Tàpies va destacar la necessitat que Espanya reconegui el seu caràcter plurinacional i que avanci cap al federalisme, “es juga el seu futur en això”, va subratllar. “L’estat autonòmic ha donat molt de si però ara ha esgotat les seves possibilitats. Cal donar el salt a un Estat federal que representi al mateix temps un aprofundiment de la democràcia. Per a això és necessari fer un pacte federal entre les parts”, va assenyalar.

Els membres del grup Federalisme a Europa i el món de Federalistes d’Esquerres van destacar per la seva banda, la importància del federalisme en la resolució de conflictes i en la integració de societats diverses. “La idea federal gaudeix de bona salut i està en expansió. És una revolució reeixida encara que no molt coneguda”, va assenyalar Francesc Trillas. Andrés Rodríguez va explicar que el federalisme es viu com a solució d’organització en llocs molt diversos del món. Francesc Esteva va dir que les tensions entre federacions i nacionalismes es remunten a la Grècia clàssica, i José Luis Salazar va destacar els avantatges del federalisme en la seva capacitat d’integrar a tots en un mateix projecte, fins i tot als nacionalistes.

La vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, Carme Valls-Llobet, va aportar el seu punt de vista de metge i va destacar que “l’ésser humà està més preparat per a la cooperació que per a la separació. Així ho revelen els estudis més recents sobre el funcionament del cervell. El federalisme és organitzar-se mitjançant la cooperació i per això és el camí que he triat”, va assenyalar.

El debat a youtube:

Part I

Part II

 

Macaya5Macaya6