ActualitatNotícies

Els pròxims dies 10, 11 i 12 de març el parlamentari i acadèmic canadenc, Stéphane Dion, visitarà el nostre país convidat per Federalistes d’Esquerres.

La seva visita s’emmarca dintre dels actes que organitza periòdicament l’associació per a promoure els valors del federalisme i la democràcia. S’han organitzat esdeveniments a Barcelona, Tarragona i Madrid.

Dion és una de les figures clau del conflicte de Quebec i una de les veus més autoritzades per a parlar del federalisme a Canadà. Doctor en Ciències Polítiques i diputat pel partit Liberal, Stéphane Dion va ser l’artífex, des del seu càrrec de ministre d’Assumptes Intergovernamentals de Canadà, de la Llei de Claredat amb la qual aquest país va establir en 2000 les condicions per a poder entrar en negociacions després d’un referèndum de secessió d’una de les seves províncies.

A Barcelona Stéphane Dion donarà una conferència el dilluns 10 de març a les 19hrs a l’aula magna de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (Carrer Montalegre 6, 4t pis, Barcelona) sota el títol “La resposta federal a la tensió secesionista”. L’acte serà presentat per la catedràtica d’Ètica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre de la Junta Directiva de Federalistes d’Esquerres, Victòria Camps. Posteriorment hi haurà un diàleg amb Lluís Bassets, sotsdirector del diari El País, Antonio Franco, exdirector d’El Periódico, Martine Audusseau, corresponsal de RTL France a Espanya i Rafael Jorba, periodista de La Vanguardia.

Stéphane Dion estarà a Tarragona el dimarts 11 de març on donarà a les 19hrs la conferència “Secessió, federalisme i democràcia” a la Cambra de Comerç de la ciutat (Avinguda Pau Casals 17). L’acte serà presentat pel director del Diari de Tarragona, Josep Maria Correal, i hi haurà un diàleg posterior amb Xavier Arbós, catedràtic de dret constitucional de la UB; Antònia Agulló, catedràtica de dret financer de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); Francesc Trillas, professor d’economia aplicada de la UAB i Dolors Comas, catedràtica d’antropologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

A Madrid, Stéphane Dion mantindrà un diàleg el dimecres 12 de març amb el catedràtic de ciència política de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), Fernando Vallespín, sota el títol “El federalisme davant el dilema espanyol”. L’acte, que serà presentat pel president de Federalistes d’Esquerres, Manuel Cruz, tindrà lloc en el Congrés dels Diputats (Sala Ernest Lluch. Entrada per calli Cedaceros) a les 19hrs i comptarà amb la participació dels representants de tots els grups polítics. Per tractar-se del Congrés dels Diputats, per a assistir a aquest acte és necessari inscriure’s prèviament a l’adreça de correu: federalistasdeizquierdas@gmail.com.

Per a conèixer millor els punts de vista de Stéphane Dion sobre federalisme, secessió i democràcia es pot llegir l’entrevista que va donar el passat mes de gener al nostre blog Esquerra sense fronteres.