titol_fed_monLes federacions han ocupat un lloc important en l’organització del món des dels temps de l’antiga Grècia. En els temps moderns, les idees federals van ser crucials per a la fundació dels Estats Units d’Amèrica. Altres grans democràcies del present es proclamen federals: Canadà, Índia, Austràlia, Alemanya, Suïssa, entre d’altres.

 

A Europa, l’estat federal europeu ha estat des de la primera meitat del segle XX un somni dels sectors demòcrates, liberals i progressistes, que han proposat una Europa unida sense fronteres com a forma de lluitar contra les divisions i tragèdies que han afectat al nostre continent durant segles. Des de la Segona Guerra Mundial la proposta d’avançar cap a una Europa federal s’ha enfortit sota la idea que només la unió en la diversitat permetrà superar les divisions i viure en pau.

Federalisme: una introducció

George Anderson

Text didàctic que va escriure el canadenc George Anderson (president i CEO del Fòrum de Federacions entre 2005 i 2009 ) per explicar de forma didàctica i pràctica què és el federalisme, els seus principis bàsics i els desafiaments propis a aquesta forma de govern, però també l’experiència de diversos països federals, les seves característiques pròpies i diferències entre ells. El llibre incorpora exemples no només de països federals ben coneguts, com Canadà o els Estats Units, sinó també d’altres que han adoptat recentment aquest model.

icon_pdf
Federalisme: una introducció

La rellevància política del federalisme al segle XXI

George Anderson

Text de George Anderson (president i CEO del Fòrum de Federacions entre 2005 i 2009 ) sobre la importància del federalisme al segle XXI.

icon_pdf
La rellevància política del federalisme al segle XXI

Federalisme: el millor futur per a Escòcia

Partit Liberal Escocès

Document elaborat pel Partit Liberal Escocès en què planteja una reforma federal com a fórmula d’encaix ideal d’Escòcia al Regne Unit. La proposta es convertirà probablement en el full de ruta del Partit Liberal britànic de cara a les eleccions de 2015.

linkFederalisme: el millor futur per a Escòcia

Manifesto di Ventotene

Altiero Spinelli, Ernesto Rossi i Eugenio Colorni

El Manifest de Ventotene va ser redactat al juny de 1941 i el seu títol complet és «Per una Europa lliure i unida. Projecte de manifest». És un text precursor de la idea de federalisme europeu que estableix les bases del federalisme europeista dels demòcrates italians.

icon_pdf
Manifesto di Ventotene (italià)
link
Manifesto di Ventotene (anglès)

ALEMANYA

El federalisme alemany: la seva evolució fins al present i reforma a futur

Dieter Nohlen

Nascut el 1939 a Oberhausen ( Alemanya ), Dieter Nohlen és un polític i acadèmic alemany. Professor ( avui emèrit ) de Ciències Polítiques a la Universitat de Heikdelberg, és un reconegut expert en sistemes electorals i en desenvolupament polític. Argumenta que el federalisme és el sistema que millor pot adaptar-se a les circumstàncies i desafiaments canviants del món actual, encara que precisa que no hi ha un model únic de federalisme, ja que depèn de la diversitat sociocultural i de les disparitats socioeconòmiques de la societat que es tracti.

icon_pdf
El federalisme alemany: la seva evolució fins al present i reforma a futur

Objectius i resultats de les dues reformes del federalisme a Alemanya

Roland Sturn

Roland Sturm és professor de Ciència Política a la Universitat d’Erlangen – Nürnberg i exassessor de la Fundació Konrad Adenauer i la Fundació Bertelsmann. Explica en aquest treball els objectius de les últimes reformes del federalisme alemany, des d’una perspectiva crítica amb el funcionament de la RFA.

icon_pdf
Objectius i resultats de les dues reformes del federalisme a Alemanya

Lliçons federals d’Alemanya

Antonio Arroyo Gil

Doctor Europeu en Dret per la Universitat Autònoma de Madrid ( UAM ), en l’actualitat treballa com a professor associat de Dret Constitucional en aquesta universitat. És autor de diverses publicacions científiques sobre organització territorial del poder i drets fonamentals, diverses d’elles sobre el model federal alemany. Les reformes constitucionals a la RFA les veu com un exemple a seguir a Espanya, perquè l’Estat autonòmic actual es perfeccioni com federal.

icon_pdf
Lliçons federals d’Alemanya

La reforma del federalisme a Alemanya. Fins, negociacions, resultats

Hans- Peter Schneider

Nascut el 1937 a Jena ( Alemanya ), Hans -Peter Schneider és un conegut constitucionalista alemany, professor universitari i consultor polític. Assessor del Bundestag, del Govern i la Presidència federal d’Alemanya i de diversos governs estrangers, és el director gerent de l’Institut Alemany d’Investigació sobre el Federalisme. Explica com s’han conjugat els interessos, sovint diferents, entre els länder i el Govern federal, una tasca que no sempre ha estat fàcil.

icon_pdf
La reforma del federalisme a Alemanya. Fins, negociacions, resultats

CANADÀ

Presentació del llibre “La política de claredat. Discursos i escrits sobre la unitat canadenca”

Stéphane Dion

Stéphane Dion ( Quebec, Canadà, 1955 ), és un polític i teòric liberal, i per tant, federal. Va ser ministre d’Afers Intergovernamentals de 1996 al 2003, i el promotor de la Llei sobre la claredat que, d’acord amb una sentència del Tribunal Suprem del Canadà, va establir en quines condicions el Govern federal entraria en negociacions que podrien conduir a la secessió després d’un referèndum d’una de les províncies: entre altres coses, que la pregunta fos clara i la majoria a favor de la independència també.

icon_pdf
La política de claredat. Discursos i escrits sobre la unitat canadenca

Conferència de Stéphane Dion a Barcelona

Text de la conferència que Stéphane Dion va donar el març de 2014 a Barcelona amb motiu de la seva visita a Federalistes d’Esquerres.

link
Conferència de Stéphane Dion a Barcelona

Les institucions comunes als governs federal i provincials al Canadà

louis Massicotte

Nascut el 1953 , Louis Massicote és un expert en Ciència Política del Quebec. Professor de Ciències Polítiques a la Universitat de Laval, ha assessorat en el desenvolupament democràtic de més d’una dotzena de països, la majoria a l’Àfrica.

icon_pdf
Les institucions comunes als governs federal i provincials al Canadà

Entrevista amb Stéphane Dion: “La secessió i la democràcia són conceptes difícilment compatible”

Beatriz Silva

Entrevista a Stéphane Dion on planteja algunes de les seves principals idees en el context de la situació política d’Espanya i Catalunya.

link

Entrevista amb Stéphane Dion: “La secessió i la democràcia són conceptes difícilment compatible”

Llei de la Claredat Canadenca

Francès i anglès:

icon_pdf
Llei de la Claredat Canadenca

Resolució del Tribunal Suprem de Canadà sobre tres qüestions relatives a una eventual secessió del Quebec (1998)

icon_pdf
francès: