El primer teòric del federalisme és Johannes Altahus (1557-1638), un holandès de formació calvinista que va elaborar un estudi sobre l’evolució de les associacions humanes. Altahus va establir les primeres idees sobre federalisme i sobirania popular basant-se en l’experiència dels aliancistes dels cantons suïssos. Però és un fet reconegut que el federalisme modern va sorgir amb la creació dels Estats Units.

Va ser en el nord d’Amèrica on les societats que van néixer a partir de la colonització dels anglesos van evolucionar cap a aquest model. La Constitució de què es doten les colònies independitzades crea un Estat federal limitat en els seus poders pel poble sobirà, que és la font constitutiva originària tant dels estats de la federació com de l’Estat federal.

El 1900 es va promulgar la llei constitucional d’Austràlia amb una fórmula federal que va permetre coordinar i projectar les diverses

colònies britàniques prèviament existents que es van convertir en estats federats.

Ús pocs anys més tard, tot just acabada la Primera Guerra Mundial, es proclama el 1919 la Constitució federal de la República de Weimar que seria un antecedent de la Llei Fonamental per a la República Federal d’ Alemanya que entra en vigor el 1949.

Poc abans, el 1947, l’Índia independent es constitueix també en estat federal dins de la Commonwealth.

Les idees renovades idees federalistes del federalisme van inspirar el projecte d’avanç progressiu cap a una Europa unida.

A continuació es presenta una selecció de textos clàssics de federalisme desenvolupats especialment a Europa i Estats Units.

El principi federatiu

Pierre- Joseph Proudhon

Text de l’anarquista francès Pierre – Joseph Proudhon de 1863 en el qual desenvolupa el concepte de principi federatiu o federalisme social i defineix la federació com la unió de comunitats autogovernades i sobiranies a través de diferents nivells locals, comarcals, regionals o nacionals de manera que el poder polític es distribueix i flueix del que és particular cap allò que és general amb el propòsit d’evitar el centralisme, la burocràcia i la jerarquia de poders.

icon_pdf
El principi federatiu

El Federalista (The Federalist Papers)

James Madison, Alexander Hamilton, John Jay

Recull d’assaigs de James Madison, Alexander Hamilton i John Jay que es van publicar entre octubre de 1787 i maig de 1788 en diferents diaris dels Estats Units. Tots van ser publicats en anonimat pels seus autors sota el pseudònim de “Publius”. Es consideren una invitació a ratificar la Constitució dels Estats Units (Filadèlfia, 1787).

icon_pdf
El Federalista

Govern federal

Kenneth C. Wheare

Text de 1946 de Kenneth C. Wheare, professor australià que va desenvolupar la seva carrera a la Universitat d’Oxford (Anglaterra) en el camp de les institucions polítiques comparades , sobretot en el federalisme i les seves diferents formes. La seva recerca proporciona una aproximació clara a “l’esperit federal ” que es troba al cor de les diferents formes de federalisme.

icon_pdf
Govern Federal

Anàlisi del federalisme i altres textos

Daniel J. Elazar

Col·lecció d’assajos del professor jueu nord-americà Daniel J. Elazar (1934-1999), un dels pioners de l’estudi comparat del federalisme i la cultura política i fundador de l’Associació Internacional de Centres per a Estudis Federals.

icon_pdf
Anàlisi del federalisme

“DIVIDING SOVEREIGNTY”: Federalismo y Republicanismo en la teoría política de James Madison

Ramon Maiz

Catedràtic de ciència política i de l’administració de la Universitat de Santiago de Compostel·la, Ramón Maiz Suárez (Santa Creu de Tenerife, 1953), és un dels principals teòrics del federalisme avui. Estudiós de la història del federalisme espanyol, l’estat autonòmic i de la política gallega, és autor de nombrosos escrits de ciència política. Aquí analitza el federalisme i republicanisme de James Madison.

icon_pdf
Madison Reaf 2014