ActualitatNotes de premsaNotíciesPremsa

Declaracions de la presidenta de Federalistes dEsquerres, Mireia Esteva, durant l’I Congrés Federal sota el lema “Construint l’Espanya Federal”, que reuneix aquest cap de setmana a federalistes de tot el país.

Mireia Esteva, presidenta de FEDUEF Catalunya, assegura que una eventual repetició electoral a Catalunya per no permetre un govern d’esquerres seria una irresponsabilitat política per part dels grups que estan intentant que torni a haver-hi eleccions. Jo crec que és una aixecada de camisa als ciutadans. Si es pot muntar un govern i és d’esquerres, els polítics tenen la responsabilitat de fer-ho. Ara, per narcisismes personals, per ganes de veure si un pot tenir una segona oportunitat, prendre-li el pèl d’aquesta manera als ciutadans, em sembla molt irresponsable. Jo crec que tothom sap de qui parlo, però aquí hi ha partits que no tenen cap possibilitat, i el que els passa és que els costa molt deixar el poder. La política, a part de servei públic, ha de ser generositat; generositat i pacte, i això l’estem dient sempre els federalistes: es tracta de reconèixer a l’altre quan ganes, quan perds, es tracta de negociar, de pactar, de construir; no es tracta d’esgarrapar a l’altre i de posar-li un peu per a enfonsar-lo en el clot.

La política catalana ha estat durant molts anys mirar-se el melic, i cal sortir fora, ser solidaris, cal pactar i reconèixer al contrincant quan aquest guanyi, i ajudar-lo a governar.

Respecte a la primera jornada de l’I Congrés Federal, realitzada aquest dissabte, Mireia Esteva afirma que és un èxit, hem pogut reunir acadèmics i polítics federalistes sota un mateix paraigua. Per primera vegada col·laborar l’Associació per una Espanya Federal i UEF Espanya (la Unió d’Europeistes Federalistes).

Si analitzem l’evolució de les democràcies veurem que acaben en un Estat federal, perquè la complexitat dels Estats fa necessari descentralitzar competències, o bé s’acaba en Estats autoritaris. Gairebé la meitat de la població del món viu en federacions.
En una societat complexa com la nostra, és lògic que aquelles competències que es puguin exercir pròximes al ciutadà s’exerceixin des d’un nivell més baix, i aquelles que necessiten un acord s’exerceixin des d’un nivell més elevat, com la Defensa. És lògic que dediquem menys recursos a Exèrcit i més a Benestar Social; en canvi, si tenim tots un Exèrcit acabarem com els regnes feudals, barallant-nos els uns amb els altres i gastant massa recursos per a això.

Declaracions de la presidenta de FEDUEF Catalunya durant l’I Congrés Federal, que reuneix aquest cap de setmana a Barcelona a acadèmics, polítics i dirigents de les nombroses associacions federalistes espanyoles.