titol_catalana El federalisme a Catalunya i Espanya està marcat per la figura de Francesc Pi i Margall ( 1824-1901 ). Fundador i líder del Partit Federal, diputat, ministre i president de la Primera República Espanyola, va ser un propagador incansable de la causa federal republicana. El seu pensament uneix temes tan decisius com la qüestió obrera i el socialisme, el problema religiós i la laïcitat de l’ Estat, la crítica de la monarquia, la qüestió territorial i l’antimilitarisme com a fonament de la idea d’una Europa federal.

Les idees federalistes van ser després importants en el catalanisme de Valentí Almirall ia les forces del moviment obrer associades al socialisme i l’anarquisme. El partit republicà i federal va néixer a Catalunya de la mà de Josep Maria Vallès i Ribot (1849-1911) que va organitzar el Congrés Democràtic Federal celebrat a Barcelona el 1983.

En la Segona República, les idees federals van tenir també una poderosa influència sobre el catalanisme i l’esquerra.

Les nacionalitats. Escrits i discursos sobre federalisme

Francesc Pi i Margall

Recull d’escrits d’aquest filòsof, jurista, polític i escriptor (Barcelona, 1824 – Madrid, 1901), considerat el més important teòric del segle XIX a Espanya i el principal impulsor del federalisme. Aquest llibre reuneix, per primera vegada, els seus escrits i discursos més importants sobre el federalisme.

icon_pdf
Les nacionalitats. Escrits i discursos sobre federalisme

Antologia de textos

Valentí Almirall

Recull de textos d’aquest polític, advocat periodista i assagista català (Barcelona, 1841 – íd, 1904) que és considerat un dels ideòlegs del catalanisme polític. D’ideologia republicana i federal, sostenia que la vertebració d’Espanya havia articular-se en base a estats federals que s’organitzessin en pla d’igualtat, encara que després del fracàs de la Primera República va advocar per un federalisme asimètric.

icon_pdf
Antalogia de textos

Federalisme i catalanisme

Miquel Caminal i Joseph Pich

Miquel Caminal i Badia (Barcelona, 1952) és catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona i va ser el primer director del Memorial Democràtic. Autor de diverses obres sobre federalisme i nacionalisme. Josep Pich Mitjana Manresa, 1967) és professor titular d’Història Contemporània de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, especialista en el moviment catalanista i en particular, en la figura i el pensament de Valentí Almirall.

icon_pdf
Descarregar Federalisme i catalanisme

Catalanisme federalista

Miquel Iceta

Miquel Iceta Llorens (Barcelona, 1960) és un polític català, dirigent del PSC, diputat al Parlament i president de la Fundació Rafael Campalans d’aquest partit. Va ser membre de la ponència que va elaborar l’actual Estatut i és autor de llibres i articles sobre socialisme, catalanisme i federalisme.

icon_pdf
Descarregar Catalanisme federalista

Units en la diversitat

Gabriel Colomé

Profesor de ciencias políticas de la UAB, fue director del CEO y escritor de cuatro libros sobre campañas electorales, es ex concejal y ha sido en los últimos años presidente del grupo municipal socialista en el ayuntamiento de Barcelona. En este texto analiza la situación de Catalunya y las razones por las que optar por un planteamiento federal para salir de la actual crisis territorial. Este discurso fue pronunciado el 8 de abril de 2014 en el hotel Palace durante un desayuno informativo del Fórum Europa y que puede escucharse en el siguiente enlace:

Http://www.nuevaeconomiaforum.org/videoforum/forum-europa-tribuna-catalunya-con-el-portavoz-del-grupo-municipal-del-psc-en-el-ayuntamiento-de-barcelona

icon_pdf
Units en la diversitat