NotíciesTertúlia

Núria Gispert, Xavier Roig, Francesc Trillas, Josep Maria Vegara i Juan Carlos López van participar en la trobada amb el qual es va commemorar el 25 aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona

(per Beatriz Silva) “Barcelona’92 va ser una obra feta per tots i per a tots. Vam posar en pràctica el federalisme encara que no ho sabíem en aquell moment “. Aquesta va ser una de les reflexions de Núria Gispert, activista, ex regidora de l’ajuntament de Barcelona durant els Jocs Olímpics de Barcelona’92 i una de les convidades a la tertúlia federalista d’estiu celebrada el passat dijous 27 de juliol a la llibreria Alibri.

Sota el lema ‘L’esperit federalista de Barcelona’92’, Gispert, els economistes Josep Maria Vegara i Francesc Trillas, també regidors en el ’92, l’exdirector de Gabinet de l’Alcaldia amb Pascual Maragall, Xavier Roig, i el director general del Cos de Bombers de Barcelona durant les Olimpíades, Juan Carlos López, van recordar un esdeveniment que va canviar la història de la ciutat.

Francesc Trillas va recordar que “Barcelona’92 va permetre convertir la ciutat en la capital del món durant uns dies gràcies al govern compartit de l’Ajuntament amb la Generalitat, el govern espanyol però també amb institucions europees i internacionals que van col·laborar perquè les Olimpíades fossin un èxit “.

Núria Gispert, que va ser la persona que es va encarregar d’organitzar les visites a les instal·lacions olímpiques perquè la ciutadania fes seu el projecte, va posar èmfasi en la necessitat de recuperar l’esperit del treball compartit i va recalcar que els Jocs Olímpics van ser la culminació d’un esforç conjunt de molts anys i de moltes persones.

Josep Maria Vegara va explicar com va ser possible tirar endavant al mateix temps les més de dues-centes obres que es van posar en marxa per tot el territori i va destacar com Barcelona’92 no va estar vinculada a cap cas de corrupció, tot i que va ser fruit d’un consorci públic / privat.

Juan Carlos López, que en la seva qualitat de director general del Cos de Bombers va ser responsable de la seguretat de totes les instal·lacions i edificis olímpics, va recordar com la societat es va implicar i va col·laborar amb lleialtat i va subratllar la importància de planificar però també de pensar en el dia després, de mirar cap al futur com a clau del federalisme.

“No estàvem en un sistema federal però funcionàvem com si ho fos i per això va ser un èxit”, va assenyalar Xavier Roig que va recordar com les diferents administracions van haver de posar-se d’acord i van cooperar tot i que en molts casos pertanyien a diferents colors polítics.

Tots van reconèixer també que fer possible aquesta cooperació no va ser fàcil i que el govern de CiU, que en aquell moment presidia Jordi Pujol, va intentar boicotejar en molts moments l’organització de l’esdeveniment que estava liderada per un alcalde socialista, Pasqual Maragall, i recolzat per altres partits polítics com ICV, als quals CiU veia com adversaris.

En aquest sentit, diversos assistents van lamentar la cobertura feta aquests dies pels mitjans de comunicació públics de Catalunya, sobretot TV3, entorn del 25 aniversari dels Jocs Olímpics, intentant desvirtuar el seu significat i el paper que van jugar els seus protagonistes. Una actitud que contrasta amb la que es va viure aquells dies.

Xavier Roig va recordar que durant Barcelona’92, “Catalunya estava connectada al món, tot el contrari del que passa ara en què ja no participem dels grans debats”. En el torn d’intervencions, els assistents van recodar com van viure els Jocs Olímpics, la transformació de la ciutat i van reivindicar la necessitat de recuperar l’esperit de cooperació i diàleg però també la lleialtat entre diferents administracions.