ActualitatEditorialOpinió

Federalisme: Una oportunitat en temps de canvi

Davant la conjuntura política actual volem fer algunes reflexions:

  1. La Junta de Federalistes d’Esquerres veu amb satisfacció que s’hagi incrementat enormement la reflexió i el debat públic sobre que és el federalisme, tot i que molt focalitzat en el terreny fiscal, obviant altres aspectes. Tanmateix, gran part d’aquesta reflexió es centra en avaluar si el pacte es pot considerar prou o poc ajustat a un hipotètic model teòric. Nosaltres volem recordar que el federalisme no és un model únic ni tancat, ans el contrari, entre els països considerats federals es troben diferents models d’articulació fiscal, jurídica, de la gestió de les identitats, de les llengües, etc. i aquests models no són estàtics. És així perquè els avenços i modificacions es fan a partir de la negociació, el pacte i la lleialtat, elements claus en la dinàmica federal per resoldre problemes entre els diferents nivells de poder territorial.
  2. Es fa palès l’absència de dades fiscals per part de les autonomies i de la hisenda central, tant pel que fa a les dades brutes com les harmonitzades. Malgrat això, en els dos últims mesos hem vist amb estupor la proliferació d’articles de premsa poc documentats i molt exaltats sense base empírica per mantenir asseveracions amb forta càrrega política. L’absència de dades per totes les autonomies ha fet que experts en fiscalitat i economia utilitzin arguments molt dispars sobre el significat del pacte PSC-ERC.
  3. L’articulació del poder polític i l’engranatge econòmic territorial no és nou ni fàcil de resoldre, però s’ha de treballar per evitar la radicalització i l’enfrontament entre comunitats autònomes. No ajuda a resoldre els problemes la seva negació o agitar descarnadament les emocions quan s’assegura que la solució dels problemes tindrà damnificats en les comunitats més pobres.
  4. Federalistes d’Esquerres treballa per construir un millor marc de convivència i per l’increment de la satisfacció de tots els ciutadans en els seus territoris, agafant com a punt de referència els models federals. En aquest sentit, Fed valora que el pacte PSC-ERC de 2024 és una ocasió per avançar en aquesta transició, sempre i quan s’eviti caure en un model confederal que creiem superat com a model històric. Per aquests motius Fed organitzarà els propers mesos xerrades i debats que puguin ser útils a tots els ciutadans, i tal com va fer el mes de juny amb el primer Congrés Federal ho farà en col·laboració amb altres organitzacions federals espanyoles i europees i ho farà amb amplitud i diversitat de propostes federals, lluny de posicionaments partidistes.