EditorialOpinió

El futur torna a començar ara

Començar un any sempre té una mica de punt i apart. En començar 2024 tots ens sentim constructors del futur que ens espera. El federalisme català, des del minut u d´aquest nou any, treballarem pel que hem defensat des del minut u de la fundació de Federalistes d’Esquerres: deixar d´aixecar murs entre països, pobles i persones i construir ponts per resoldre els problemes. 

A nivell general, el 2024 ens planteja un panorama de difícil govern, on destaca el perdó penal de les il·legalitats comeses durant el procés independentista. Catalunya, i Espanya en conjunt, necessiten tancar una etapa d’enfrontament i oferir ponts perquè l’independentisme català aprengui a circular en llibertat per l’amplia carretera de la legalitat constitucional. Malgrat això, alguns sectors independentistes demostren una preocupant incapacitat per aterrar a la pista de la política real i pensar en el bé dels ciutadans, enlloc de fer-ho difusament per al “poble català” i el seu territori. Una mica més enllà, si deixem de mirar-nos el mèlic, Europa afronta noves eleccions i un futur immediat ple de reptes cabdals per a la seva federalització, com és la renovació dels tractats i la futura ampliació.

Aquest any que comença, els ciutadans necessitem que s’acabi la competició independentista de qui enarbora l’estelada més gran, que cessin els gestos, el verbalisme buit que excita, no només a la dreta i ultradreta espanyola, sinó que genera antipatia i rebuig en sectors ciutadans favorables al govern de coalició. Crear artificiosament la frontera del nosaltres i ells, per aixecar murs de divisió entre catalans o espanyols, ha ajudat a obrir un camí per a l’aliança de la dreta i la ultradreta ultramuntana, que impulsa la seva nova versió d´ “ells” i “nosaltres”. Però Catalunya té importants problemes a resoldre, com és l’educació o la sanitat. Molts anys perduts que no s’arreglen amb multes perquè tornin les empreses. Ans al contrari,  un país es construeix quan les persones que hi viuen se senten protegides. Necessitem una política dels fets i no de discursos èpics, allunyada de gestes i gestos per a la galeria.

Estem convençuts de que els moments convulsos que vivim demanen més federalisme, perquè la nostra democràcia no té cap altre direcció per evolucionar que l’horitzó federal. L’any que tot just comença pot ser l’inici d’un temps federal espanyol i europeu: la pedra de toc del futur que comença.  Ser una peça important al tauler per començar a reparar les fraternitats maltractades i transitar per nous ponts per apagar la nostàlgia dels vells murs. Qui camina es qui s’obre camí… si sap on va.

Al federalisme li toca treballar cada dia, amb la mirada llarga. Ens espera un semestre ple de cites importants, i una en especial: l’organització del I Congrés federal d’Espanya, el primer de la història,  per tal de fer aflorar propostes de present i de futur, necessàries per al nostre país.