En un col·loqui amb membres de l’agència ‘Verificat’ i moderat pel biòleg i filòsof Temi Vives.
L’acte, que va tenir lloc dimarts passat a la llibreria Byron, va acabar en forma de debat amb la participació del públic i va posar de manifest la importància de que Catalunya compti per fi amb una agència de verificació (‘Verifica’), atesa la creixent influència de les xarxes socials i de la dificultat dels usuaris de distingir notícies falses.
Els dos representants de ‘Verifica’ van explicar la varietat de notícies falses, mitges veritats i informacions de difícil verificació amb què es troben a diari, i la necessitat de combatre aquesta desinformació com a paràmetre indispensable per a una democràcia. En aquesta línia de mantenir una democràcia saludable, el filòsof Temi Vives va incidir en la necessitat de defugir dels dos pols extrems: la desconfiança i la confiança cega, per buscar l’equilibri de la “confiança crítica”.
Els dos membres de l’equip de ‘Verifica’ van exposar les seves conclusions en base a l’experiència amb la tasca que van dur a terme durant les passades eleccions municipals a Barcelona, de verificar les informacions que varen sorgir i especialment les declaracions dels candidats. La metodologia, els resultats i les conclusions d’aquesta feina es poden consultar en un document al seu web, amb el títol ‘Informe sobre la desinformació’.
Els ponents van explicar que no tot és verificable i davant les moltes dificultats que sovint es troben per verificar, en part per la lentitud burocràtica de les administracions, van decidir capgirar la metodologia emprada habitualment per aquest tipus d’agències, d’haver d’anar verificant els temes que van sorgint durant la campanya electoral, i elaborar primer un llistat amb els temes que apareixien al baròmetre municipal, per buscar ells la verificació de forma directa. El resultat més interessant fou que van acabar organitzant ells el debat electoral, i es va convertir en el primer a tenir verificadors en directe.
Com a cloenda de l’acte, el filòsof Temi Vives va plantejar la necessitat de gestionar les veritats per mantenir la salut de la democràcia, i es va encendre un interessant debat en què alguns assistents van recordar com el fet de no existir a Espanya anys enrere agències de verificació es podia traduïr en escoltar dos candidats en un debat en què deia que la inflació era del 3% mentre l’altre deia que era del 8%, mentre que a d’altres països europeus, com França, la diferència de xifres entre els candidats era d’unes poques dècimes. Entre el públic també es van fer preguntes com si podem esperar tenir en un futur una agència de verificació pública; si es poden verificar preguntes de certa magnitud, com per exemple si tenim realment o no una democràcia a Espanya; o si caldrà contractar els serveis de verificació per verificar què és i què no és federalisme, davant les variades definicions que últimament estan fent alguns polítics.