1.- La convocatòria d’eleccions per al pròxim 23 de juliol ha de ser l’ocasió perquè els partits que es presenten a les mateixes expliquin les seves propostes i posicions respecte al model d’organització territorial del poder polític. El desenvolupament del model autonòmic en clau federal, en el marc del procés de descentralització espanyol, és una de les qüestions més importants per al futur del nostre sistema democràtic. La integració política a Espanya només és possible en democràcia amb l’existència de consistents autogoverns territorials i d’un govern central respectat i amb els recursos adequats per a fer una tasca eficaç, regits en les seves relacions per la imprescindible lleialtat institucional. Ara és el moment de concloure el disseny del model de distribució del poder polític en l’àmbit territorial.
2.- Des de l’Associació per una Espanya Federal promovem un sistema de distribució territorial del poder amb l’objectiu que Espanya funcioni cada vegada millor i que els seus ciutadans se sentin reconeguts en les seves diferències, sense posar en qüestió la radical igualtat entre totes les persones del país. La realitat del nostre entorn polític ens mostra que els sistemes federals existents en molts països democràtics són els que ofereixen millors resultats d’estabilitat democràtica i integració política, amb ple respecte de la diversitat política, lingüística i cultural que es dona en els diversos territoris d’aquests països.
3.- Així mateix, considerem que són necessàries diverses reformes per a consolidar el model territorial, entre les quals han de destacar-se a curt termini la reforma del finançament dels governs autonòmics i locals, i el model de cooperació i col·laboració entre les administracions públiques.
4.- Espanya s’enfronta en aquests moments a dos seriosos perills; d’una banda, els intents de recentralització uniformista i per una altra, els impulsos centrífugs, i en l’extrem, secessionistes. Enfront d’aquests perills, és essencial evitar l’immobilisme respecte al desenvolupament del model territorial. Per contra, és necessari reconèixer els problemes del sistema i proposar els mitjans per a superar-los, per a aconseguir la millora de la convivència i l’eficàcia de les actuacions públiques. Per això demanem als partits polítics que concorren a les eleccions que expliquin les seves propostes de desenvolupament del model de distribució territorial del poder polític, amb l’objectiu d’assolir un funcionament més adequat i eficaç d’aquest. Considerem també que tal model requereix un ampli consens polític i veritable lleialtat institucional, en línia amb els principis i valors dels sistemes federals.
5.- Així mateix, fem una crida als partits polítics perquè expliquin les seves propostes i posicions respecte al futur desenvolupament de les institucions i polítiques de la Unió Europea, en un moment tan important com l’actual, en el qual el nostre país acaba d’assumir la presidència de la Unió. Com hem anat defensant en diversos fòrums, els qui signem aquest manifest apostem per una major integració a Europa i per una Espanya Federal en una Europa federal.
Signat:
Firmado: Asociación por una España Federal de la que forman part les Associacions Federalistes de les següents comunitats autònomes: Asociación Federalistas de Galicia, Federalistes d´Esquerres, Federalistas del País Vasco-UEF, Federalistas de Andalucía, Federalistes Valencians, Federalistas de Aragón, Federalistas de Cantabria, Federalistas de Castilla La Mancha, Federalistes Illes Balears, Federalistas de Castilla y León, Federalistas de Extremadura y Madrid Federal.
Enllaç original: https://porunaespanafederal.es/declaraciones-de-la-asociacion-por-una-espana-federal-ante-las-elecciones-a-cortes-generales/