Si fa pocs dies era Manuel Cruz el que ens parlava en el seu llibre “La gran apagada de l’eclipsi de la raó en el món actual”, ara ha estat Josep Burgaya, una de les veus que millor ha sabut explicar-nos els conflictes polítics del món actual, el que en el seu nou lliuro “Tiempos de confusión” ens alerta dels perills de l’arribada de nous totalitarismes. Burgaya, en la línia del pensament de l’esquerra institucional i transformadora, s’ha mostrat molt crític, principalment, contra les desigualtats socials davant un capitalisme salvatge més preocupat per acumular diners que una altra cosa.
El diàleg entre Burgaya i Lluís Rabell, una altra persona il·lustrada de l’esquerra catalana, es va centrar, sobretot, en aquest nou neoliberalisme que sembla campar a pler, a vegades sense pagar ni tan sols imposats i que *arrambla les economies locals i familiars. Igualment, es va formular una crítica de fons a una certa esquerra que ha deixat de prioritzar els temes de classe sucumbint al parany de la diversitat. El progressisme, dirien, ha prioritzat qüestions que transcendeixen el material, genero, orientació sexual, etc… i ha deixat de costat polítiques de redistribució i igualtat.
Les conclusions són clares, en temps d’incertesa en els quals els totalitarismes caminen a l’aguait, l’esquerra ha d’atacar sense pors, els problemes reals de la societat. Al final, com diria Burgaya, amb una esquerra una mica perduda es fa necessari més que mai recuperar el discurs de l’esperança enfront dels apocalíptics del poder, amb menys etiquetes desqualificadores i més diàleg i debat democràtic.