ActesActualitatNotícies

El dimarts dia 13 de juny de 2023 es va presentar a Igualada el documental FEDERAL, amb la presència del seu director, Albert Solé. La projecció va ser inclosa en la programació setmanal de cinema de l’Ateneu Igualadí.

Van assistir-hi 52 persones, i després es va portar a terme un interessant col·loqui, en el que l’Albert Solé va anar contestant les preguntes i comentant i debatent les diferents intervencions que hi va haver.
Els temes que es van posar a sobre de la taula van ser molt diversos: es va destacar que una de les idees principals del documental és que el federalisme es fonamenta en la construcció de confiances a diferents nivells, i que l’acció política s’ha de basar en el diàleg i la co-responsabilitat per abordar i resoldre els diferents problemes que
comporta la gestió pública. En aquest sentit es va plantejar si es veia viable l’evolució de l’estat espanyol cap a un sistema federal.

L’Albert Solé va fer una defensa apassionada de la Constitució de 1978, que va respondre, va dir, a l’intent de no caure en les dificultats insuperables que va tenir la 2ª República en relació a l’organització territorial de l’estat, en el sentit que si només s’hagués intentat resoldre les aspiracions de la nacionalitats històriques i deixar de banda la resta de territoris de l’estat, la durada de la constitució potser no hagués estat la que ha estat. Ha faltat en realitat fer passos efectius de cara a una federalització de l’estat (reforma del Senat, per exemple), però va defensar que sense proclames, teníem experiències concretes de gestió federal que es van posar de manifest durant la pandèmia.

També va ser interessant la idea que cada país ha trobat un concreció específica d’organització federal en funció de la seva situació i del seu punt de partida. En aquest sentit, la Constitució té en el seu redactat una flexibilitat que posteriorment nom ha estat aprofitada, però que hi és.

També es va discutir sobre els avenços, les dificultats i els frens que té la construcció federal de la Unió Europea, i en aquest sentit, es va polemitzar sobre els efectes que està tenint la guerra d’invasió d’Ucraïna en l’horitzó d’una política de defensa comuna europea, però també es va posar de manifest que durant la pandèmia, només una
política comuna de tots els països europeus va permetre administrar vacunes al conjunt de la població europea.
Finalment es va destacar que en un context de forta globalització, només la unió dels estats i la cessió de sobirania cap a una unitat política superior permetria enfrontar els problemes globals i donar satisfacció a les necessitats de la població europea. En aquest sentit, no es veia raonable crear nous estats i establir més fronteres a Europa.

Un col·loqui que va ser molt participat i seguit amb atenció per part dels assistents. De fet, ningú no es va aixecar fins la finalització de l’acte. Més d’una persona va demanar si es podria repetir la projecció del documental en una sala amb més aforament.