La Covid del govern

Som un grup d’amics que vam ser companys d’estudis. Rondem els 80 anys. Tres, dels 6 que quedem, hem passat i sofert les primeres ones de la Covid-19.

El que pitjor ho ha passat diu que és un pipioli de pocs mesos, perquè després de dos mesos d’UCI ha hagut de tornar a aprendre a caminar i a pujar escales. Encara va amb oxigen.

Crec que el govern també acaba de sortir de l’UCI amb la Llei de Reforma Laboral que el congrés va aprovar ahir. Ha sortit com el meu company com un pipioli, i necessita oxigen per a caminar. El pacte que sustentava al govern s’ha esquerdat.Els analistes de torn han fet el seu diagnòstic. Molts, més que anàlisi, han buscat culpables. Molts han comès errors, però en el moll de la qüestió hi ha un que ens interessa especialment: Ha guanyat el centralisme, no el centrisme. Ha perdut el federalisme.

Avui he llegit l’article de Fernando Onega a La Vanguardia, que per a mi és una anàlisi correcta i m’ha fet sentir que no soc una bestiola rara. El recomano. https://www.lavanguardia.com/politica/20220203/8032566/reforma-laboral-gobierno-erc-pnv.html

De per mig hi ha una sèrie d’errors de tots, els uns i els altres.

El nyap i la compra de vots pot resultar molt cara, encara que el resultat momentani sigui tranquil·litzador. Va haver-hi un moment en la història en què es va produir un resultat similar amb un govern i oposició similars: Socialistes i comunistes en el govern i la dreta i extrema dreta en l’oposició. Tots dos van fer cas omís de les reivindicacions majoritàries de les forces catalanes i basques. Va acabar malament, molt malament. Ara els que s’equivoquen en l’anàlisi caminen pel mateix camí del precipici. No pot negar-se la realitat encara que faci mal. Les martingales polítiques i la compra de vots no se soluciona amb tenir millors trilers. Negociar és un deure noble de la política. Tramposos, fora. Per a negociar cal tenir idees clares.Hi ha errors de tots. “Salvar-se pels pèls i quedar-se calb”. Ni els que es diuen confederals es van adonar de l’error que estaven cometent negant l’entitat dels acords col·lectius d’àmbit” autonòmic” o de les nacionalitats. I lideraven la negociació!

El que anava de líder de l’Espanya Plural va buscar el suport de C’s, desacreditant el seu propi missatge federalista!Jo que soc federalista, i només circumstancialment independentista, crec que la majoria d’independentistes està d’acord amb uns marcs laborals estatals i europeus, sempre que respectin les entitats menors. ERC, PNB i BILDU haurien de saber-ho i practicar-ho. La patronal i els sindicats majoritaris haurien de saber i practicar que el legislatiu està en les corts i és sobirà per a establir el marc laboral.

Els que hem sofert el nacionalsindicalisme ja estem immunitzats contra aquestes vel·leïtats més que contra la COVID-19, en totes les seves mutacions.

(Artícle escrit originalment en castellà: https://federalistesdesquerres.org/es/2022/02/pau-comes-sole-el-covid-del-gobierno/)