La Casa de la Cultura de Girona va acollir l’acte que va comptar amb més d’un centenar d’assistents i en què Puigverd va valorar que el federalisme permeti la reflexió més enllà de la dicotomia rupturisme / immobilisme però també es va preguntar si serà capaç de repartir el poder

(per Beatriz Silva) Quines possibilitats té el federalisme de fer-se realitat? Quins són els camins per desencallar l’actual situació política? Podem recuperar encara l’estatut de 2006? Són algunes de les preguntes sobre les quals va girar la presentació del llibre ¿Qué es el federalismo? divendres passat a Girona que va omplir l’auditori de la Casa de la Cultura de la Ciutat i que va tenir com a protagonistes a dos dels seus autors: Joan Botella, president de Federalistes d’Esquerres i degà de Ciències Polítiques de la UAB, i Victòria Camps, catedràtica emèrita d’Ètica de UAB i vocal d’honor de Fed. L’acte va ser presentat per l’escriptor i periodista, Antoni Puigverd.

A l’acte hi era present l’exconseller d’Interior d’ICV, Joan Boada, la primera tinent d’alcalde socialista de l’Ajuntament de Girona, Silvia Paneque, el primer secretari del PSC a les Comarques Gironines, Marc Lamuà, el secretari general del PSUC viu, Albert Miralles, l’alcalde de Quart, Pere Cabarrocas, el diputat Rafael Bruguera, i l’exdirector general de Participació Ciutadana de la Generalitat i catedràtic de Ciències Polítiques, Quim Brugué, entre d’altres.

“És especialment interessant que aquest acte es faci a Girona on sembla que només hi ha un discurs dominant, cosa que no és certa”, ha constatat Antoni Puigverd, el primer a intervenir, que va valorar tant el treball de Federalistes d’Esquerres com el llibre mateix ja que, segons ha apuntat, “tots dos són una contribució al debat”, en un escenari dominat per “l’independentisme i l’immobilisme del PP en què es presenten dues opcions binàries en blanc i negre arraconant els altres punts de vista”.

Puigverd va constatar que la major part de la societat catalana té doble sentiment de pertinença: “No sembla sensat que hagin de triar ni sembla sensat plantejar un dilema de tipus binari. Federalistes d’Esquerres és un corrent que busca obrir-se camí i trencar el debat blanc / negre que s’ha instal·lat a la societat catalana des de fa uns anys. Només per això val la pena aquest llibre i aquest moviment, per enriquir la discussió i fer possible que la reflexió vagi més enllà de la crispada tensió entre rupturistes i immobilistes “, ha assenyalat.

L’escriptor es va mostrar també pessimista respecte al futur de la situació política i va augurar que la tensió al voltant de les reivindicacions sobre la independència i l’immobilisme del PP es prolongaran durant 10 o 15 anys més. “És per això que les opcions inclusives i integradores com el federalisme tenen possibilitats de fer un treball polític i ideològic en uns anys que hi haurà tensió i desgast”, ha indicat Puigverd que s’ha preguntat si el federalisme serà capaç de repartir el poder que ara es troba concentrat en una tecnoestructura difícil de trencar, una qüestió davant la qual es va mostrar escèptic. “El que m’agrada del federalisme és que no dóna una resposta unívoca a una història que no és unívoca sinó plural i inclusiva”, va afegir l’escriptor que va reconèixer també que veu molt difícil materialitzar tant l’opció federal com una possible independència de Catalunya.

Joan Botella, el segon en parlar, es va referir a les característiques del federalisme i ha assenyalat que és la manera com les societats complexes resolen el problema de viure junts. “És la manera que en política adopta el realisme: les coses són complexes i cal administrar-les”, va assenyalar Botella que va reivindicar que el federalisme no és una tercera via entre una cosa i una altra i va explicar que els països federals no s’han construït en un dia, “són fruit de la discussió i del debat”.

El president de Federalistes d’Esquerres es va mostrar partidari de recuperar l’estatut de 2006 que, al seu parer, representa el punt de trobada majoritari en el qual van confluir tots els catalans: “necessitem recuperar l’estatut, reformar la Constitució perquè, entre altres coses, el propi estatut tingui cabuda, i avançar en la integració en el projecte europeu “, va afirmar.

Alfons Martinell, Victoria Camps, Josep Quintanas, Beatriz Silva, Siscu Baiges, Maria Espadalé i Joan Botella

Victòria Camps ha explicat per part seva que Federalistes d’Esquerres va néixer pel desig “de fer sentir la nostra veu entre els extremismes” i ha advocat per la necessitat de fer les coses d’una altra manera i superar la lògica de l’Estat nació. “L’opció de recuperar l’Estat nació per a Catalunya és anacrònic, hem d’avançar cap a un altre model que permeti la convivència, que no anul·li cap de les nostres identitats ni ens obligui a triar”, ha assenyalat.

Camps ha recordat que els moviments d’ultradreta que tornen a ressorgir a Europa “estan arrelats en sentiments nacionalistes, en voler ser només nosaltres. La fraternitat que s’associa al federalisme és més ètica que l’actitud nacionalista d’excloure l’altre “, ha destacat.

En el torn de preguntes, Antoni Puigverd va reconèixer que la seva veu sempre ha estat discrepant i que això no ha estat fàcil per a ell i va criticar la manca d’autocrítica d’una part de l’opinió pública espanyola respecte a qüestions que han afectat els catalans com la prohibició d’usar el català.

El Punt Avui: El federalisme es vindica com a primera via

Diari de Girona: El federalisme, explicat a la Casa de Cultura