Joan Botella, Raquel López i Francesc Trillas han explicat com el federalisme és la manera en què els ciutadans resolen gran part dels seus problemes en la presentació de “¿Qué es el federalismo?” a Badalona
(per Beatriz Silva) El federalisme va ser el que va aixecar barris de Badalona com Llefià, Sant Roc o La Salut que es van desenvolupar a partir dels anys 70 ‘gràcies a que els seus habitants es van organitzar, van cooperar uns amb els altres i van aconseguir, mitjançant la mobilització, els equipaments necessaris per a tenir una vida digna.
És el que va recordar la politòloga Raquel López a la presentació de ¿Qué es el federalismo? celebrada a divendres passat a Saltamarti Llibres de Badalona.
Tot i la intensa pluja, la llibreria es va quedar petita per acollir les més de 70 persones que van assistir a l’acte en què van participar també dos dels autors del llibre: Joan Botella i Francesc Trillas, president i vicepresident de Federalistes d’Esquerres respectivament.
Raquel López, una de les impulsores del Grup de Federalistes d’Esquerres de Badalona, va explicar com el federalisme segueix sent el motor que mou la vida dels habitants d’aquests barris, que mitjançant el diàleg i la cooperació, comparteixen els serveis que moltes vegades són escassos davant les creixents necessitats de la seva població.
Joan Botella va abordar la necessitat de reformar la Constitució però ha alertat que qualsevol reforma no serveix: “El Partit Popular aspira a recentralitzar, a tornar enrere molts dels avenços que s’han aconseguit en sentit de convertir Espanya en un país federal. Tendim a pensar que qualsevol reforma serà bona però no és així “, ha assenyalat.
Francesc Trillas va recordar que les grans democràcies del món són federals i que, tot i el triomf del Brexit al Regne Unit o de la victòria de Donald Trump a Estats Units, “seguim sent majoria els que lluitem per la cooperació i la diversitat”. Trillas va recordar que el proper 25 de març una delegació de Federalistes d’Esquerres participarà en la Marxa per una Europa Federal juntament amb milers d’europeus que es desplaçaran fins a la capital italiana per demanar una Europa unida, solidària i sense fronteres.
“Spinelli i altres lluitadors que van combatre el feixisme van somiar amb una Europa federal per evitar noves guerres. Ells i nosaltres lluitem per una societat on es gestioni millor la diversitat i que no estigui dominada pels nacionalismes excloents “, ha assegurat.
Joan Botella va recordar també que el federalisme està arrelat a la tradició històrica de les esquerres a Catalunya i Espanya: “No és una proposta nova però és veritat que no serà fàcil de tirar endavant tot i que és l’única que pot resoldre els nostres problemes. És la primera via i és la que prefereixen la majoria dels ciutadans quan se’ls pregunta per aquesta opció “, va afirmar.
Entre els assistents a l’acte hi havia el primer secretari del PSC de Badalona, Àlex Pastor; el coordinador d’EUiA de Badalona, Daniel Alfonso; el màxim responsables de CCOO a Badalona, Ovi Huertas; el responsable d’UGT al Barcelonès Nord, Felipe Barrera; els dirigents històrics del PSC Francesc López Guardiola i Rafael Madueño, i d’ICV Paco Aldana i Javier Rodríguez, el regidor del PSUC viu a Badalona, Pablo Díaz i el membre del Consell Ciutadà de Podem Badalona, Rafa Segòvia, a més de dirigents d’associacions veïnals i membres del PSC, ICV i EUiA.
També es va recordar a Xavier Soto, antic dirigent de la joventuts socialistes i exdiputat del PSC al Parlament de Catalunya que va liderar moltes de les reivindicacions dels barris obrers de Badalona i que va morir prematurament el 1995.
Article de Pedro Jesús Fernández a líneanord: Què és el federalisme?