Joan Botella i Francesc Trillas presenten “Què és el federalisme?” a Santa Eulàlia de Ronçana
No podem viure com si els nostres desitjos poguessin fer-se realitat amb una carta als reis. Ni Regne Unit pot desconnectar en un dia ni tampoc podria fer-ho Catalunya. Aquesta va ser una de les qüestions que Joan Botella i Francesc Trillas van plantejar el passat dilluns 27 de juny durant la presentació a Santa Eulàlia de Ronçana del llibre “Què és el federalisme?” del qual en són coautors juntament amb Victòria Camps.
A la presentació, organitzada pel grup Fed local, Joan Botella, degà de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i president de Federalistes d’Esquerres, va posar èmfasi en què el federalisme no és una recepta màgica sinó que ofereix solucions raonables per conviure en un món cada vegada més complex i globalitzat. “El federalisme permet que cadascú decideixi a casa allò que li és propi i amb els altres les qüestions que tenen en comú. Això implica estar disposat a parlar i pactar”, va assenyalar.
Francesc Trillas, professor d’Economia Aplicada de la UAB i membre de la junta de Federalistes d’Esquerres, va afirmar que construir el federalisme triga temps i que, a diferència dels que proposen la independència, els federalistes no pretenen fer una DUF (declaració unilateral de federalisme) ni un RUF (referèndum unilateral de federalisme) perquè és un projecte que ha d’implicar a tothom.
“El resultat del referèndum sobre el Brexit demostra que no hi ha un dia D de la desconnexió com tampoc pot existir un dia D del federalisme. El federalisme és una manera d’organitzar-nos però també de resoldre els grans problemes de la humanitat que només poden ser abordats amb solucions compartides: l’escalfament global, les migracions, no les resoldrem tancant-nos en nosaltres mateixos”, va destacar.
Joan Botella va recordar que el federalisme no és patrimoni de les esquerres: “Al món hi ha partits federalistes que se situen en d’altres parts de l’espectre polític. Allò que és difícil d’entendre és que les esquerres no ho siguin sempre perquè la col·laboració està a la base del federalisme”.
Respecte a les eleccions del passat diumenge 26 de juny, Joan Botella va destacar que tots els partits polítics són conscients que necessitem una reforma i que el que plantegen, li diguin així o no, és una reforma en sentit federal. “Espanya té aspectes federals, hi ha molta descentralització, autogovern. Però falten elements de govern compartit que permetin que les parts que la constitueixen formin part de les decisions que els competeixen”, va dir.
El coordinador de Federalistes d’Esquerres al Vallès Oriental, Jordi Garriga, també va intervenir per destacar que la ciutadania “busca solucions simples a problemes complexos” la qual cosa que dificulta, a vegades, explicar el federalisme.
Francesc Trillas va citar també l’economista Thomas Piketty per subratllar que l’estat-nació no resol el problema de concentració de la riquesa ni permet combatre la desigualtat com sí que ho fan les estructures de caràcter federal.
La presentació a Canal SET. Min. 9’17”: