A la xerrada, en la qual van participar-hi també Joan Botella i Andreu Missé, es van abordar diferents aspectes d’aquest llibre en el qual es destaca que solucions de tipus federal, com les aplicades a Quebec, Massachusetts o Baviera, presenten menys costos i més oportunitats per a Catalunya i Espanya
“Ens diuen que amb la independència tindríem automàticament 16.000 milions d’euros a la butxaca, que estarien pagades les hipoteques, que no pagaríem peatges ni hi hauria corrupció. Seria com començar sense teranyines ni fantasmes del passat. Com la il·lusió d’una casa nova. El que hem intentat en aquest llibre és desmuntar aquelles qüestions que sabem que no són certes, que són refutables de forma objectiva i que estan recolzades per fonts”.
Així es referien dijous passat a ‘Las cuentas y los cuentos de la independencia’ els seus autors, Josep Borrell i Joan Llorach, els quals van presentar el llibre a la Llibreria Bernat en la companyia de Joan Botella, degà de Ciències Polítiques de la UAB, i Andreu Missé, director d’Alternativas Económicas.
Mentre Missé va destacar la minuciositat del llibre i la rigorositat de les qüestions que analitza, Joan Botella va aprofundir en alguns aspectes que el llibre aborda com és el de la noció de veritat i mentida. A Catalunya s’ha construït un relat, una narrativa per justificar la independència. Els responsables de crear-la no han estat, no obstant això, acadèmics o experts sinó comunicadors o tertulians que han intentat convertir en veritats certes qüestions a força de repetir-les. Explicar com són les coses realment és el primer pas per començar a solucionar el problema. El que els federalistes intentem fer és explicar que hi ha una altra sortida, que podem arreglar l’actual situació”, va assenyalar.
El llibre, que desmunta diferents afirmacions que s’han repetit en els últims anys sobre els avantatges econòmics de la independència, posa sobre la taula també els avantatges que representaria avançar en la implantació d’un model federal. “Tenint en compte els llaços afectius i econòmics entre les dues riberes de l’Ebre, els problemes de la relació entre Catalunya i la resta d’Espanya poden resoldre’s sense haver de recórrer a solucions tan traumàtiques com la separació. Creiem que solucions de tipus federal com les aplicades a Quebec, Massachusetts o Baviera presenten menys costos i més oportunitats en un moment de la història en què les relacions entre els països han deixat de ser jocs de suma zero per convertir-se en projectes d’integració creixent i prosperitat compartida”, afirmen els seus autors en el llibre.
Així, es pregunten quins avantatges tindria, per exemple, per a un jove català renunciar voluntàriament als vincles amb Espanya. “És com si els joves de Massachusetts renunciessin al trampolí d’Estats Units o els de Baviera al d’Alemanya, a canvi de disposar de més recursos fiscals. Cert que el trampolí espanyol és més petit i en els últims anys ha sofert un atac de tèrmits, però l’altura que pot aconseguir qualsevol jove català és molt millor amb ell que sense ell”, afirmen.