És el federalisme la millor solució per a l’encaix de la diversitat a Espanya? Ho conceben les esquerres de la mateixa manera? Quins avantatges tindria un model federal respecte a l’actual model autonòmic? Aquestes van ser algunes de les qüestions plantejades a Alberto Garzón (IU), Miquel Iceta (PSC) i Juan Carlos Monedero (Podem) en el col·loqui organitzat per Federalistes d’Esquerres dilluns passat en el Cercle de Belles Arts de Madrid.
Sota el títol “La solució federal de les esquerres”, els tres ponents es van reunir en una sala que no va ser capaç d’acollir la gran afluència de públic i de mitjans de comunicació que van acudir a la convocatòria. L’acte va ser moderat per la periodista Rosa Paz i presentat pel president de Federalistes d’Esquerres, Manuel Cruz, que va destacar el fet que les principals forces d’esquerres espanyoles siguin partidàries de la necessitat que Espanya avanci cap a una reforma federal de la constitució.
En les seves exposicions, els tres ponents es van mostrar partidaris del federalisme i van obrir la porta a unir forces en la defensa d’un canvi del model territorial d’Espanya en sentit federal encara que van mostrar divergències, per exemple, en si s’ha de partir o no “des de 0” en aquesta reforma. Mentre Juan Carlos Monedero es va mostrar més rupturista, Alberto Garzón va ser més partidari de rescatar els aspectes positius de la Transició en què, al seu judici, “es va fer tot el que es va poder. “El federalisme no ha de veure’s com una solució per a Catalunya: és una solució per a l’Estat espanyol “, va afirmar.
Tots dos van coincidir, d’altra banda, en la necessitat d’obrir un procés constituent “des del carrer” i van alertar que una reforma constitucional que es negociï en els despatxos “és una via morta”. Miquel Iceta va subratllar, per la seva banda, que el federalisme “és la millor forma d’organitzar una societat que es caracteritza per les sobiranies compartides” i va advocar per una nova redacció de la Constitució que permeti un referèndum sobre el model federal en el qual puguin votar tant els catalans com la resta dels espanyols. També es va mostrar partidari d’aprovar una ‘Llei de la Claredat’, com la que existeix a Canadà, que permeti votar sobre una eventual secessió amb regles clares, una proposta que va ser aplaudida per un dels principals defensors d’aquesta fórmula al Congrés, el diputat socialista Odón Elorza, que estava present a la sala.
L’acte va comptar amb la presència de representants dels partits polítics espanyols i catalans però també de la societat civil. L’ex ministre d’Educació, Ángel Gabilondo, el exlehendakari Patxi López; el secretari general del PCE, José Luis Centella; el seu predecessor, Francisco Frutos; els socialistes Carme Chacón, Josep Borrell i Teresa Cunillera; l’exeurodiputat d’IU Willy Meyer; el president del Cercle de Belles Arts, Juan Miguel Hernández, la directora de la Fundació Canadà, Marisa Calés-Bourdet, i l’ex metge de Salvador Allende, Oscar Soto Guzmán, entre altres.
L’ exmagistrado del Tribunal Constitucional Francisco Rubio Llorente, l’historiador José Álvarez Junco i la directora de l’Institut de Filosofia del CSIC, Concha Roldán, van ser els encarregats de prendre la paraula.
Video complet de l’acte de presentació de Federalistes d’Esquerres en el Cercle de Belles arts de Madrid
“La solució federal de les esquerres” als mitjans de comunicació
El Periodico:
La Vanguardia:
“De Collboni a Iceta, passant per Monedero”
Voz Pópuli:
PSC, IU y Podemos configuran un ‘frente federal’ para cambiar el modelo territorial de España
Público:
¿Proceso constituyente o reforma? Debate entre Monedero, Garzón e Iceta
El País:
La izquierda exhibe sus diferencias sobre la reforma de la Constitución
Ara:
Podem acusa el sobiranisme català de “reinventar” els fets del 1714 en benefici propi
La Voz Libre:
PSC, IU y Podemos exhiben sus diferencias sobre cómo llegar al Estado federal
Crónica Global:
El Mundo:
El Confidencial:
Guante blanco entre Monedero y Garzón: “Pareces de Podemos”… “Y tú, de IU”
Vilaweb:
Podem acusa el sobiranisme de ‘reinventar fets històrics’ del 1714
El Economista 1:
Monedero (Podemos) apuesta por un federalismo “creible” y “sincero”
El Economista 2:
Monedero no cree en la idea de “partir desde cero” con un nuevo proceso constituyente
Diario.es:
El Singular:
Podemos acusa el sobiranisme català de “reinventar els fets històrics de 1714”
Siglo XXI:
El Dia:
Racó catalá:
La proposta federalista: aprofitar el procés per canviar el model d’Estat?