FEDERALISTES D’ESQUERRES DAVANT LA VOTACIÓ DEL DIA 16 AL PARLAMENT DE CATALUNYA
L’anunci de la pregunta i la data de l’intent de referèndum per part del bloc sobiranista català introdueix un element més de tensió política en un escenari ja de per si complicat per l’irreductible tancament de les parts en conflicte. En aquest sentit la votació del proper dia 16 en el Parlament de Catalunya té molt de fugida cap endavant, i s’ha de llegir més en clau política interna catalana que com a contribució constructiva al debat territorial. Fidels al nostre tarannà federalista, reflexiu i dialogant, a Federalistes d’Esquerres veiem amb preocupació l’augment de la crispació política i denunciem que tant el radicalisme nacionalista com la immobilitat del govern d’Espanya amenacen l’esperit de concòrdia i consens amb què caldria afrontar una reforma constitucional que no admet més dilacions.
No és aquest el lloc per polemitzar sobre l’adequació de la consulta o sobre les circumstàncies de la seva celebració, tot i que reiterem la convicció que en el nostre Estat democràtic i de dret tota ruptura unilateral de la legalitat és tan indesitjable com políticament censurable. La nostra posició sobre aquest tema és clara: Federalistes d’Esquerres creu que la consulta que necessita la ciutadania és aquella que serveixi per ratificar una reforma constitucional que, entre altres coses, estructuri Espanya com un Estat federal i reconegui la lliure voluntat dels seus pobles per formar-ne part. Només en el cas que, en aquest referèndum, els votants catalans es manifestessin majoritàriament i clarament en contra, caldria obrir excepcionalment un procés de consulta per a una possible secessió.
Lamentem el nou repte del Govern presidit per Artur Mas, que només aconseguirà agreujar el conflicte, i generar més confrontació, ruptura social i una més gran degradació –si encara fos possible– de la imatge de Catalunya i d’Espanya en l’entorn internacional i, especialment, en l’europeu. Pitjor encara, des de Federalistes d’Esquerres pensem que el repunt sobiranista no suposa una millora del nostre horitzó econòmic sinó que mostra un greu abandó per part dels nostres governants de les seves obligacions com a responsables d’un estat de benestar cada cop més deteriorat com a conseqüència de les seves polítiques.
Fem una crida a les forces socials i als partits i sectors d’esquerres que donen suport a la consulta en els termes en què ha estat plantejada, perquè reflexionin sobre la conveniència de continuar prestant aquest suport a unes reivindicacions que l’única cosa que aconseguiran es agreujar la confrontació i que no aportaran cap benefici als sectors més vulnerables de la societat.
Fem també una crida al Govern espanyol perquè accepti la necessitat d’obrir un procés encaminat a la reforma de la Constitució del 78, les potencialitats de futur de la qual no han de ser disminuïdes per visions restrictives i dogmàtiques, així com als partits polítics catalans i espanyols perquè donin suport a aquesta iniciativa. Una reforma que, segons la nostra opinió, ha de tenir un caràcter federal i que, a més, contribueixi a la necessària regeneració democràtica de la nostra societat. El federalisme no és privatiu de cap ideologia o família política; és una creença transversal en els valors de la convivència entre comunitats de diferent procedència geogràfica i cultural, de l’equitat entre els ciutadans i entre els territoris, i de la simplificació de l’administració a través d’una clarificació de les competències. La proposta federal és una proposta racional i raonable per millorar l’eficiència de l’Estat, evitar duplicitats oneroses, reconèixer les singularitats de les nacionalitats històriques i superar la creixent insatisfacció amb el model autonòmic vigent; insatisfacció que, d’altra banda, és compartida per àmplies capes de la societat espanyola i reconeguda per forces polítiques de diversa procedència ideològica.
La nostra associació vol avançar en la proposta federal i promoure un ampli consens amb el qual donar impuls a la nostra democràcia en l’horitzó d’una Europa sense fronteres. Amb això no només busquem una oportunitat per pactar un model territorial més d’acord amb el segle XXI sinó també una oportunitat per il·lusionar els ciutadans amb un nou projecte polític solidari i compartit, i per acostar els partits a les autèntiques necessitats de la societat.