ActualitatNotícies

(per Siscu Baiges) El president de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella, ha participat en la Segona Convenció Federalista organitzada per la Fundació Rafael Campalans, aquest dissabte 12 de novembre. Botella ha afirmat que “una aproximació federal aminoraria els conflictes i permetria abordar millor els reptes que tenim plantejats”. Per ell, el federalisme “és un conjunt d’instruments que ens ha de permetre, entre d’altres qüestions, replantejar-nos la relació que tenim amb Europa i decidir com ens financem i quins serveis públics oferim als nostres ciutadans”.

Al seu entendre, cal reformar la Constitució per federalitzar l’Espanya que va dissenyar la Carta Magna de 1978, tirant endavant les transformacions que aleshores no eren possibles. “El problema que tenim és que l’Estatut vigent no l’ha votat ningú, perquè el que es va votar va ser reformat pel Tribunal Constitucional”. Joan Botella creu que els articles que va vetar aquest Tribunal en considerar que afectaven lleis orgàniques de l’Estat podrien recuperar-se canviat aquestes lleis.

convencio2Quatre són els àmbits als quals han de dedicar els seus esforços avui, segons el president de Federalistes d’Esquerres. Aquests àmbits són l’ajustament del repartiment de competències entre l’Estat central i les comunitats a la normativa europea, la clarificació i millora de l sistema de finançament, l’eliminació de les relacions bilaterals i la potenciació de la solidaritat inter-regional. D’altres qüestions a tenir en compte són, segons Botella, la necessitat d’aprovar una Llei de llengües, que normalitzi l’estudi de l’euskera a Sevilla, del català a Madrid o el castellà a Girona, la reforma del Senat i el canvi del sistema d’elecció dels membres del Tribunal Constitucional. “Cal una solidaritat acordada, pública i renovable”, va dir.

Joan Botella va participar en la primera taula rodona d’aquesta convenció, en companyia del seu antecessor a la presidència de Federalistes d’Esquerres, Manuel Cruz, la presidenta de la comunitat balear, Francina Armengol, i l’ex-president del Congrés dels Diputats, Patxi López. De la segona taula en van formar part Joaquín Almunia, ex-vicepresident de la Comissió Europea, Christian Moos, secretari general de la Unió de Federalistes Europeus-Alemanya, i Enrique Barón, ex-president del Parlament europeu. Aquesta taula va ser moderada per la directora de la Fundació Rafael Campalans, Ester Niubó.

img_4452Manuel Cruz, actualment diputat independent en el grup socialista al Congrés, va afirmar que “federalisme és autogovern i cooperació, però també un conjunt de valors. És una resposta tècnica i una forma d’entendre la política. Significa tractar-nos com a germans”. La presidenta de les Illes Balears va afirmar que “no puc entendre Espanya sense Catalunya. No vull una frontera entre nosaltres”. “Sóc federalista per història, ideologia, sentiments. És la millor manera d’organitzar-nos”, va dir Francina Armengol.

Per Patxi López, “federalisme és autogovern i cooperació però també un conjunt de valors. És una resposta tècnica i una forma d’entendre la política. Significa tractar-nos com a germans” mentre que Joaquín Almunia va reclamar que Europa comparteixi més sobirania.

L’acte va ser inaugurat per l’ex-president de la Generalitat, José Montilla, que va dir que cal aprofitar que el Partit Popular no té majoria al Congrés per avançar cap a un Estat federal, i el va cloure el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va reclamar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, més capacitat i voluntat de diàleg amb el govern espanyol.

La convenció federalista es va poder seguir via streaming.