ActualitatOpinió

El declivi de l’Estat nació

Després de dècades de globalització nostre sistema polític s’ha tornat obsolet; els espasmes de nacionalisme resurgente són signe de la seva irreversible declivi.

Por Rana Dasgupta

 

Què està passant amb la política nacional? Als EUA els esdeveniments superen diàriament la imaginació de les novel·les i comèdies de l’absurd; la política al Regne Unit encara mostra pocs signes de recuperació després de la “crisi nerviosa nacional” del Brexit. A França “per poc li dona un atac de cor” en les eleccions de l’any passat, però el diari nacional de més tirada sent que això no ha alterat molt la “accelerada descomposició” del sistema polític. A la veïna Espanya, El País arriba fins i tot a dir que “l’Estat de dret, el sistema democràtic i fins a l’economia de mercat estan en entredit”; a Itàlia “el col·lapse de la classe dirigent” a les eleccions de març ha fet que es parli fins a de “l’arribada dels bàrbars”, com si Roma estigués caient de nou. A Alemanya, mentrestant, els neo-feixistes es preparen per ocupar els seus llocs com a oposició oficial, introduint una inestabilitat inquietant al baluard de l’estabilitat europea.

Però aquestes convulsions en les polítiques nacionals no es limiten a Occident. L’esgotament, la desesperació i l’eficiència cada vegada menor de les formes tradicionals són els eixos temàtics de la política a tot el món. Per això les “solucions” autoritàries contundents són ara tan populars: distracció per guerra (Rússia, Turquia); “Purificació” etno-religiosa (Índia, Hongria, Myanmar); la magnificació dels poders presidencials i l’abandonament corresponent dels drets civils i l’Estat de dret (Xina, Rwanda, Veneçuela, Tailàndia, Filipines i molts més).

 

 

 

Publicació original:

The demise of the nation state, The guardian 5 de abril de 2018

 

Llegiu l’article sencer traduit al castellà

https://federalistesdesquerres.org/es/2018/04/rana-dasgupta-el…el-estado-nacion/ ‎

Traducció: Helena Arroyo