Notícies

El portaveu dels liberals europeus crida els líders sobiranistes catalans a no buscar la secessió a qualsevol preu, en una intervenció europeista al Parlament Europeu que s’ha fet viral a les xarxes socials

(Per Beatriz Silva) “El futur de les nostres més de 70 nacions no passa per construir nous estats. El futur de Catalunya, de la meva pròpia comunitat, la flamenca, no passa per la separació d’Espanya o de Bèlgica, sinó per la cooperació dins d’estructures federals en una Europa federal”. Això és el que va plantejar el portaveu de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), el flamenc Guy Verhofstadt, en la sessió celebrada el 4 d’octubre passat al Parlament Europeu, que va abordar la crisi política a Catalunya.

Verhofstadt, primer ministre de Bèlgica entre el 1999 i el 2008 i fundador del Grup Spinelli, junt amb el francès Daniel Cohn Bendit, va advocar, en un discurs que s’ha fet viral a les xarxes socials, pel diàleg i per no emparar-se en la llei per eludir la necessitat d’abordar els problemes polítics, tot subratllant la necessitat d’abordar el conflicte a Catalunya des d’una perspectiva federalista i europeista. “Necessitem una visió de futur que contempli totes les persones que viuen a Espanya, un Estat multicultural, multilingüe i federal, arrelat en una Europa multicultural, multilingüe i federal”, ha assegurat.

“Cal intentar dialogar, escoltar l’altre, és l’única manera de trobar solucions comunes”, va afirmar Verhofstadt, que va destacar que els únics que sortirien beneficiats amb eventuals trencaments dins la Unió Europea serien els euroescèptics i euròfobs que busquen acabar amb el projecte europeu.

“Als meus amics a Catalunya els vull dir una cosa: no us ajuda perseguir la secessió a qualsevol preu. El meu argument no és que el referèndum sigui inconstitucional, el meu argument és que aquest referèndum no té legitimitat democràtica perquè sabíeu per endavant que la majoria dels catalans no hi participaria i es quedaria a casa, perquè la majoria no vol la separació. No va ser un accident que no proposéssiu un mínim de participació. El resultat del referèndum es coneixia abans que se celebrés. Com podem anomenar això? Manipulació? Engany?”, s’ha preguntat Verhofstadt, qui va remarcar que intentar donar validesa als resultats de l’1-O no és només irresponsable amb Espanya o Europa sinó amb la mateixa Catalunya per la fractura que podria provocar.

Verhofstadt es va declarar també admirador de la democràcia espanyola des del fallit cop d’Estat del 23F, va citar el llibre de Javier Cercas “Anatomia d’un instant” i va animar els governants d’Espanya i Catalunya a buscar solucions.

El Grup de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE pel seu nom en anglès) està format per gairebé tots els diputats del Partit de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa i del Partit Demòcrata Europeu, així com d’alguns partits no adscrits. Formen part d’aquest grup tant Ciutadans com l’antiga CiU, ara Pdecat.