ActualitatNotícies

La sala La Llar de Sant Sadurní d’Anoia va ser l’escenari en què es va celebrar, el dijous 17 de novembre, l’acte en què el president de ‘Federalistes d’Esquerres’, Joan Botella, va presentar l’entitat a aquesta vila i va conversar amb els assistents a la trobada. Botella, degà de la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, va recordar els orígens de l’associació, creada per donar resposta a la deriva centralista del Govern del PP i als que opten per la independència de Catalunya com a única solució de futur. “Des de fa 150 anys, l’esquerra aposta per la via del federalisme”, va afirmar en l’acte que va ser presentat per l’exdirector de l’Escola Intermunicipal, Lluís Massana.

sadurni2El president de ‘Federalistes d’Esquerres’ va sintetitzar la seva filosofia i tarannà en el que va anomenar “les tres R: Reconeixement de les diferències, Respecte entre les diferents comunitats i bon Rotllo entre la gent de les diferents Espanyes”. Va explicar que “la gran majoria de la gent que viu en sistemes democràtics ho fa en països federals. És la millor manera de gestionar les diferències. Els nous estats han nascut després del colonialisme o del desmantellament del bloc soviètic. Mai no s’han creat a partir de democràcies”.

Va rebutjar les crítiques que presenten els federalistes com a “nostàlgics o benintencionats però antiquats”, les que diuen que no hi ha federalistes a Espanya o que l’estat creat en base a la Constitució de 1978 ja és federalista. Segons va dir, “quan es pregunta a la gent quina estructura d’Estat prefereix, la primera preferència és la federal. Vol les actuals autonomies amb més recursos. També a Catalunya, on les persones que accepten el sistema actual o volen ampliar-ne les competències autonòmiques superen el 50%”.

sadurni4“Hem creat autonomies però l’Estat no ha canviat”, va explicar i va afegir que “la crosta antiga encara la trobem a massa instàncies. El búnquer central no ha cedit i s’ha de canviar”. Per exemple, va reclamar que es canviï la forma com s’elegeixen els membres del Tribunal Constitucional. Actualment, quatre d’aquests membres els tria el Congrés dels Diputats, quatre el Senat, dos el Govern i dos més l’aparell judicial. “A Alemanya, al govern no se li acut ni pensar en manipular aquest Tribunal. En canvi, aquí el govern “magreja” el TC”, va sentenciar.

Joan Botella defensa que cal recuperar íntegrament l’Estatut d’Autonomia del 2016 i posar e rellotge a zero. “Tota solució ha de venir referendada per la ciutadania. Però no es tracta de fer una enquesta d’opinió. Cal decidir però cal saber què hem de decidir, com i de quina manera, i a partir duna proposta raonada”.

sadurni3Al seu entendre no hi ha una recepta federalista uniforme per tots els països. Alemanya i Brasil són federals però diferents. “ Als Estats Units hi ha estats amb pena de mort i d’altres que no. A Europa hi ha moltes competències que ha anat assumint Brussel·les. Cal una repassada molt detallada sobre el repartiment competencial. L’educació a Alemanya està centralitzada, la qual cosa no acceptaríem aquí. En canvi, aquí hi ha un excés de responsabilitats assumides pel govern central”, va dir i va denunciar, per exemple, que el govern del PP ha volgut controlar les finances dels ajuntaments i les comunitats autònomes.

Resumint la seva intervenció, va afirmar que “El federalisme és una filosofia de la vida col·lectiva” i que “l’edifici que construïm ha de tenir a veure amb allò que la gent vol, amb la realitat. La visió que tenim avui no invita a l’optimisme, però amb el pessimisme no es va enlloc. Cal picar pedra i parlar amb tothom. Estem segurs que el futur és federal. No hi ha cap sortida a la crisi que no sigui federal”.

Per Siscu Baiges