ActualitatNotes de premsaNotíciesTertúlia

Victòria Camps, Àngel Duarte i Marcello Belotti seran els propers convidats d’aquest espai que va néixer el desembre passat per xerrar i aprofundir al voltant del federalisme. La iniciativa seguirà sent mensual i al disposar ara d’un espai més ampli, espera obrir-se a més públic. Ens ajudeu a fer que més gent la conegui?

(per Beatriz Silva) La relació entre federalisme i Estat de Benestar, els escenaris de reforma federal de la Constitució espanyola i el camí federal que està seguint la Unió Europea són algunes de les qüestions que s’han abordat en els últims mesos per la tertúlia federalista, un espai que va néixer al desembre passat per xerrar i aprofundir sobre diferents aspectes del federalisme i que compta en cada edició amb un convidat especial.

PauVall1La tertúlia, organitzada a Barcelona pel grup de comunicació de Federalistes d’Esquerres, i a Madrid pel grup de Federalistes d’Esquerres local, ha servit per debatre i aprofundir sobre qüestions com les opcions de reforma federal de la Constitució, un tema que va estar a càrrec del catedràtic de Dret Constitucional Xavier Arbós i del catedràtic de Ciències Polítiques, Joan Botella, o les diferències entre un sistema federal i un autonòmic, una matèria abordada des de diferents perspectives pel professor de Ciències Polítiques, Francesc Pau Vall, a Barcelona i pel catedràtic de Dret Constitucional, Antonio Arroyo Gil, a Madrid.

Cesareo3Les últimes dues tertúlies han tingut com a convidats a la investigadora del CSIC Eloísa del Pino i al catedràtic de Ciència Política Cesáreo Rodríguez-Aguilera. Aquest últim va analitzar a Barcelona les conseqüències per al procés d’integració de la Unió Europea els resultats del referèndum del Brexit i la primera a Madrid el vincle entre un sistema federal o descentralitzat i el desenvolupament d’un Estat de Benestar eficient.

TCV1La tertúlia federalista es reprendrà el 15 de setembre a Barcelona i tindrà com a convidada a la catedràtica emèrita d’Ètica, Victòria Camps, per parlar d’ètica i federalisme. Quina relació hi ha entre l’ètica i el federalisme? ¿Com es defensen valors associats al federalisme com el pacte i el diàleg en temps en què semblen triomfar les postures radicals? Són algunes de les preguntes sobre les que reflexionarà Victòria Camps i algunes altres que planteja en dos dels seus llibres de recent publicació: ‘¿Qué es el federalismo?’, Del qual és coautora amb Joan Botella i Francesc Trillas, i ‘Elogio de la duda’, una obra que va tenir el seu germen en una conferència contra els dogmatismes i en la qual sosté que aquests són mals temps per al dubte. Europa1“El dubte exigeix l’esforç de pensar, escoltar l’altre, buscar arguments. El dubte es ven malament. És més atractiu situar-se en una postura radical. La confrontació o fins i tot el fanatisme aconsegueixen més titulars “, assenyala Camps.

Un mes després, el 20 d’octubre, serà el torn del catedràtic d’Història Contemporània de la UdG, Àngel Duarte, que parlarà sobre la tradició federalista de les esquerres a Catalunya i Espanya i els seus llaços amb el moviment republicà. Doctor en Filosofia i Lletres i Premi Nacional d’Història de l’Associació d’Historiadors, Àngel Duarte és coneixedor de la història social i cultural de la política. La seva recerca s’ha centrat prioritàriament en l’anàlisi del republicanisme i el federalisme, les emigracions i els exilis a la Catalunya i l’Espanya dels segles XIX i XX.

TertuliaBernatEl 17 de novembre el convidat serà Marcello Belotti, professor i llicenciat en Filologia italiana que ha estat el traductor del Manifest de Ventotene publicat recentment per primera vegada en castellà per Ediciones La Lluvia.
Aquest Manifest, redactat per Altiero Spinelli, Ernesto Rossi i Eugenio Colorni en una presó de l’illa de Ventotene en què els havia reclòs la dictadura de Benito Mussolini, és un dels primers documents que advoquen per una constitució europea i que proposa la formació d’una Federació supranacional europea.

Aquestes tres tertúlies es faran a la Llibreria Alibri de Barcelona que a partir de juliol passat acull de manera estable aquesta iniciativa que pretén seguir sent mensual i que al disposar ara d’un espai més ampli, espera obrir-se a més públic. A Madrid la tertúlia tornarà també aquesta tardor i encara que no hi ha un calendari previst, el seu lloc de trobada seguirà sent la Llibreria Ocho y Medio que és la que l’ha acollit fins ara la iniciativa.

 

Cròniques de les tertúlies federalistes:

 

Europa després del referèndum de l’Brexit. Tertúlia federalista amb Cesáreo Rodríguez-Aguilera
La tertúlia federalista amb Eloísa del Pino aborda la relació entre federalisme i Estat de Benestar
Estat autonòmic o Estat federal? Tertúlia federalista amb Francesc Pau Vall
L’Estat autonòmic a la llum del federalisme alemany. Tertúlia federalista amb Antonio Arroyo Gil
Cap a una reforma federal de la Constitució. Tertúlia federalista amb Xavier Arbós
Cap a una reforma federal de la Constitució. Tertúlia federalista amb Joan Botella
La necessitat d’una Europa federal i solidària centren el debat de la tertúlia federalista
La cultura federal protagonitza la segona ‘Tertúlia federalista’
Tertúlia federalista amb Ismael Pitarch