ActualitatFederalistes als mitjansNotícies

Una trentena de persones assisteixen a la sala d’actes de Roca Umbert Fàbrica de les Arts a la xerrada organitzada per Federalistes d’Esquerres del Vallès Oriental (AraGranollers, 01 de juliol de 2016)

Granollers3Federalistes d’Esquerres del Vallès Oriental ha celebrat dijous 20 al vespre a la sala d’actes de la Biblioteca Roca Umbert Fàbrica de les Arts la tercera de les xerrades que a l’entorn del cicle Diàlegs per un món solidari van començar a fer el passat 28 d’abril, unes setmanes després d’haver-se presentat públicament a Granollers.

En aquesta ocasió hi han participat Xavier Arbós, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, i Joan Rodríguez, professor de Ciència Política de la Universitat de València, els quals han estat presentats per Teresa Barbany, llicenciada en Dret.

Els dos ponents han enquadrat les seves intervencions a partir del títol de la xerrada, Per una reforma federal i de consens de la Constitució, base principal de la proposta que els Federalistes d’Esquerres defensen en aquests moments pel que fa a la situació política que es viu a tot l’Estat i especialment a Catalunya.

Autogovern i govern compartit

Granollers2Segons Arbós, el model autonòmic actual seria, “amb una Constitució que s’hauria de reformar poc o gens”, un bon punt de partida per aconseguir un Estat federal, donada la gran descentralització amb la qual actuen moltes d’aquestes autonomies en relació amb l’Estat. Pel catedràtic de dret, la qüestió més que en el què, estaria en com  establir una bona relació entre els representants de l’autogovern i els del govern compartit, “assignatura pendent encara ara”. Segons, ell, “l’estat de les autonomies és molt a prop de l’estat federal”.

Arbós ha apel·lat a la cultura democràtica i a l’esperit de consens de 1978 per avançar en aquest camp, ja que segons ell i en relació a la possible independència de Catalunya, “més enllà de la ruptura, hi ha d’altres solucions”.

Tant Arbós com Rodríguez s’han referit al gran esforç realitzat pels polítics i la societat l’any 1978 per dotar l’Estat espanyol d’una Constitució consensuada malgrat les grans dificultats del moment, “un fet a tenir en compte actualment davant la difícil situació que es planteja més enllà de la qüestió de Catalunya”. “Aquest model de consens que ha permès comptar amb unes regles de joc seria un camí a seguir ara”, han coincidit també.

Granollers4Escenaris possibles de cara a la reforma federal

Davant d’aquesta realitat, Rodríguez ha esmentat els partits que, al seu entendre, estarien a favor, de mica en mica, d’apostar per aquest camí: “Sens dubte ho està el PSOE, veritable partit federalista d’Espanya, i ho faran també, al meu entendre, Podem, Ciutadans i PP”. A partir d’aquí, el professor ha presentat tres escenaris possibles: un, reforma constitucional de mínims amb el PP i PSOE; dos, reforma constitucional de consens  com va passar l’any 1978 (PP, PSOE, Podem…) i tres, que no passi res. Segons Rodríguez, aquesta tercera possibilitat i pel que fa a Catalunya, “donaria ales a tots els que aposten pel procés”.

Els representants dels Federalistes d’Esquerres han anunciat que a partir del mes de setembre seguiran amb més activitats d’aquest tipus.

Ara Granollers:

El catedràtic Arbós i el professor Rodríguez apel·len a “l’esperit de consens de 1978” per reformar la Constitució

Ara Vallès:

Federalistes d’Esquerres apel·la a “l’esperit de consens 1978” per reformar la Constitució

L’acte a TV Granollers: