ActualitatNotes de premsaNotíciesTertúlia

El sistema autonòmic es troba a mig camí cap a un sistema federal. És una de les conclusions a les quals es va arribar en la tertúlia federalista celebrada el passat 13 de maig en la Llibreria Bernat i que va tenir com convidat al professor de Ciències Polítiques de la UPF, Francesc Pau Vall

“L’Estat autonòmic va néixer a partir de la Constitució de 1978 que va donar potestat als territoris que així ho van voler a constituir-se en comunitats autònomes. Podrien haver-se constituït només tres comunitats autònomes però van acabar sent disset. Totes aquestes comunitats tenen capacitat per generar les seves pròpies lleis el que és una de les qüestions que caracteritza a un sistema federal en contraposició al que seria una mera descentralització”, va explicar.

PauVall3Pau Vall va aprofundir en algunes de les característiques dels estats federals, com el fet que tenen dos nivells de govern amb capacitat legislativa, i va indicar també que una de les diferències entre un Estat federal i l’autonòmic és que el primer és una suma articulada d’unitats, una cosa que al seu parer no es dóna a Espanya on les comunitats segueixen sent considerades actors de segon nivell.

En aquest sentit va destacar la falta de govern compartit en institucions com el Consell del Poder Judicial, en l’elecció del qual no participen les comunitats, i va posar l’accent en la necessitat de reformar el Senat cap a un model similar al Bundesrat alemany i millorar l’encaix de les comunitats històriques per solucionar les tensions territorials. PauVall2“Un dels nostres principals problemes és que hi ha gent que no se sent espanyola i és una cosa que es podria solucionar amb una oferta que impliqués un reconeixement d’alguns fets diferencials com la llengua”, va indicar.

Respecte a una possible consulta a Catalunya sobre el model territorial, Francesc Pau Vall es va mostrar partidari que de realitzar-se aquesta tingués tres opcions: federalisme, status quo o independència i que s’exigís un 55% dels vots a aquesta última per poder avançar en aquest sentit.

En la tertúlia va participar-hi també el catedràtic de Dret Constitucional, Xavier Arbós, que va subratllar la necessitat d’avançar en una reforma federal del model territorial espanyol que permeti que tant les persones que se senten només catalanes o basques com les quals se senten només espanyoles puguin conviure amb comoditat perquè tenen reconegudes les seves diferents identitats.