ActualitatNotes de premsaNotíciesTertúlia

Pot la Unió Europea fer front a desafiaments com la crisi dels refugiats, el terrorisme o la crisi de l’euro sense una major integració? És la pregunta que ha centrat el debat de la tercera tertúlia federalista que ha tingut com convidat a Pablo Faura, president de UEF Espanya, la secció espanyola de la Unió of European Federalists (UEF).

Pablo Faura ha subratllat la necessitat de generar sistemes de coordinació i integració que superin el concepte d’estat-nació i evitin la competència entre països i ha explicat el que significaria avançar cap a una Europa més integrada, és a dir, netament federal.

Europa1En la tertúlia s’han plantejat els problemes que genera el fet que la construcció d’una Europa federal es trobi a mig camí, amb aspectes federals que conviuen amb altres confederals. I la necessitat que la Unió Europea es doti d’un govern i un parlament amb poders reals i d’una pressupost propi que permeti desenvolupar polítiques netament europees.

“Una de les qüestions és que estem abordant problemes que són comuns des de perspectives nacionals. La crisi dels refugiats és clarament un problema comú que necessita respostes comunes i que s’està tractant des de perspectives nacionals. Això està afectant un dels pilars bàsics de la UE com és el Tractat de Schengen que permet la lliure circulació de persones”, ha destacat Pablo Faura.

“És un error que davant la crisi que vivim entorn de la construcció europea alguns plantegin la seva desaparició. Seria com si quan tenim un govern que fa coses que no ens agraden, en comptes de canviar-lo ens plantegéssim acabar amb les institucions. El que cal fer és treballar per canviar el que funciona malament”, va afegir.

Europa2Pablo Faura es va mostrar, no obstant això, optimista respecte a les sortides i va recordar que molts dels assoliments actuals, com un parlament comú, una moneda única o la lliure circulació de persones, eren propostes que semblaven de ciència ficció no fa molts anys. “Si Spinelli i els impulsors del Manifest de Ventotene van ser capaços d’imaginar en 1941 una Europa lliure i unida enmig d’un continent que es dessagnava, nosaltres hem de ser capaços també de trobar solucions per seguir avançant”, va concloure.

La propera Tertúlia Federalista serà divendres que ve 4 de març a les 18:30hrs a la llibreria Bernat. Comptarà amb Joan Botella de convidat i el tema serà ‘Cap a un reforma federal de la Constitució’.