ActualitatNotes de premsaNotíciesTertúlia

La vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres Carme Valls-Llobet ha animat la segona tertúlia de l’associació, que ha girat entorn allò que es considera “cultura federal”. En què consisteix la cultura federal? Tenim una dinàmica de pacte i negociació? La trobada s’ha realitzat a la Llibreria Bernat, a Barcelona, i hi ha participat una trentena de persones

TertuliaFed2BisCarme Valls-Llobet ha començat la seva intervenció parlant de la nova edició que ha fet el catedràtic de Ciència Política Ramón Máiz del llibre “El federalista”, escrit per James Madison, Alexander Hamilton i John Jay i publicat el 1787. També ha citat aportacions fetes per l’advocat i polític Jordi Solé Tura sobre federalisme ja fa trenta anys i que, segons la vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, són absolutament vigents avui.

“Les cultures nacionalistes catalana i espanyola es basen en el totalitarisme, no en la diversitat”, ha afirmat després de recordar que la paraula “federalisme” ve de “fedus”, que significa pacte. L’opció pel pacte en comptes de la imposició és una de les característiques que, segons ella, diferencien el federalisme del nacionalisme. I ha contraposat els valors d’uns i altres. Decidir sobre tots els drets i no només sobre el dret a la independència. TertuliaFed3Claredat front a ambigüitat. Que els objectius no ho justifiquen tot front la justificació de qualsevol mitjà per assolir la independència. El compromís front a les línies vermelles. Pensament front a creença. La passió per la raó front als sentiments. El respecte per la diversitat front al totalitarisme. La confiança front a la desconfiança. La solidaritat i l’equitat front a la sobirania. L’empatia front a l’odi i la rancúnia. El diàleg front al pensament únic. L’enderrocament dels murs front a les fronteres. L’altre com a riquesa front a la por a l’altre. La participació ciutadana front al “poble”. TCV2L’oposició a la unilateralitat front a la declaració unilateral de la independència.

Carme Valls-Llobet ha acabat proposant la creació d’algun tipus de simbologia que pugui agermanar i representar aquells que defensen aquests principis de “cultura federal.

Després de la seva intervenció, la major part dels assistents han aportat reflexions, preguntes i propostes, relacionades amb les paraules de Carme Valls-Llobet però també amb qüestions d’actualitat política, tant catalana com espanyola. S’ha parlat des de la petició dels regidors de CDC de Sant Hipòlit de Voltregà que es negui el sou als funcionaris que no siguin independentistes al sectarisme dels mitjans de comunicació dependents de la Generalitat, l’encert o no de celebrar un referèndum sobre la separació de Catalunya d’Espanya, la immersió lingüística o la necessitat d’una Europa més federalitzada.

La propera tertúlia tindrà lloc a mitjans del mes vinent.