ActualitatNotes de premsaNotícies

En la trobada es van acordar accions tant a nivell de cada país com a nivell europeu, com crear una nova plataforma comuna que podria denominar-se “Avanci Europa”, treballar per una nova Convenció a l’interior de la UE i crear una Escola per a Europa per impulsar activitats de debat i coneixement del federalisme

El passat 12 de desembre, Federalistes d’Esquerres va participar en una trobada de coordinació amb organitzacions federalistes i pro-europees a Brussel·les organitzat per Stand Up for EuBruselas1rope i la Union of European Federalists (UEF).

Federalistes d’Esquerres va estar representat per Josep Lluís Salazar, responsable del grup de treball de “Federalisme a Europa i al món”, que es va encarregar de presentar l’associació, explicar les activitats que realitza, els seus objectius i les xarxes espanyoles i internacionals en les quals ja participa.

També va exposar el projecte de documental “Federal” dirigit per Albert Solé i impulsat per Fed que intenta tirar endavant mitjançant un sistema tan democràtic i federal com és el crowdfunding.

La Unió de Federalistes Europeus (UEF) exerceix en aquests moments el paper de coordinador d’activitats com aquesta que busquen reforçar la ciutadania europea i afrontar de forma conjunta els grans reptes com són l’auge dels nacionalismes i la xenofòbia, la crisi de refugiats polítics, les migracions, la falta de justícia social i el canvi climàtic que, com s’ha constatat fa uns dies en la COP 21 de París, és el major repte que tenim plantejat no solament a nivell europeu sinó mundial.

Bruselas2En la trobada es va abordar com aquest, així com uns altres grans desafiaments, no poden afrontar-se sense una col·laboració global i accions de cooperació multinivell de caràcter federal.

Així, es van acordar una sèrie d’accions tant a nivell de cada país com a nivell de tota Europa com connectar les pàgines Web de les organitzacions membres de la xarxa, crear una nova plataforma comuna que podria anomenar-se “Avanci Europa”, treballar per una nova Convenció a l’interior de la UE i crear una Escola per a Europa per impulsar activitats de debat i coneixement sobre federalisme.

També es va abordar la possibilitat de preparar un gran esdeveniment sobre ciutadania europea, d’elaborar materials conjunts de difusió i del suport mutu a les activitats de les entitats participants. Un dels projectes de més llarg abast de la xarxa està relacionat amb el Tractat de Schengen i busca millorar i reforçar la lliure circulació a l’interior de la Unió Europea, tant a nivell intern com a extern.

Bruselas3També es prepararà un gran acte al maig de 2017 per celebrar el 60 aniversari del Tractat de Roma, fundacional de la UE, i actes i presentacions relacionats amb això en associacions cíviques, sindicats, cooperatives, universitats i empreses.

A la reunió van participar-hi, entre altres, Paolo Vacca i Mana Livardjani, secretari general i presidenta de la UEF respectivament; Dafni Gogou, presidenta de “European Demos”; i Catherine Guibourg i Michel Callouet, coodinadors de Common Borders.

Les organitzacions que van participar en la trobada es van comprometre a col·laborar per reforçar les activitats de Federalistes d’Esquerres amb presentacions, materials, reunions i organització de grans activitats de projecció europea.

En aquest sentit, cal destacar que l’associació està començant a treballar en una visita de socis de Fed a les institucions de la UE i en una sessió de presentació de Federalistes d’ Esquerres al Parlament Europeu.