ActualitatNotícies

Massimo D’Alema, Enrique Barón, Alberto López Basaguren i Victòria Camps van participar en la Convenció Federalista celebrada a Barcelona

L’entorn del federalisme, entès com la voluntat compartida d’organitzar el govern multinivell de les societats complexes, amb un èmfasi especial en avançar cap a una Europa federal. Aquest ha estat el tema de la Convenció federalista organitzada per la Fundació Rafael Campalans, juntament amb la Friedrich Ebert Stiftung. VictoriaConvencio

L’esdeveniment va ser clausurat per Massimo D’Alema, exprimer ministre d’Itàlia i president de la Fundació Europea d’Estudis Progressistes (FEPS), que va defensar que el federalisme com “la millor manera per coexistir i afrontar els reptes que té Europa, però també Espanya”. Per a l’exprimer ministre italià “el futur de Catalunya no hauria de ser en cap cas el d’estar al límit de la comunitat internacional”, i va alertar que “la independència és una bandera, una emoció que serveix per crear il·lusions, però que pot deixar un terreny sembrat de desil·lusions i ressentiments”.

Victòria Camps, catedràtica emèrita d’Ètica a la UAB i vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, va defensar el federalisme com “l’única forma d’organització social capaç de garantir les identitats nacionals i de respectar les diferències”, i en aquesta línia va advertir que “no s’ha de confondre les diferències i les desigualtats: les diferències es respectes, les desigualtats es corregeixen”. Per a Camps, “si volem realment ser federalistes hem de preguntar-nos què som capaços de cedir al govern federal, cosa que significa superar la lògica estatal i la lògica nacional, i dotar-nos de més esperit federal”.

PublicoConvencioAlberto López Basaguren, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat del País Basc (UPV/EHU), va recordar que “el dret d’autodeterminació és una creació del dret internacional, i el dret internacional limita a dos casos fonamentals: la reordenació del món després de la descolonització i la “remedial secession”, és a dir, la secessió com a remei quan la vulneració dels drets fonamentals de les persones pertanyents és tal que no deixen una altra sortida”. Basaguren va exposar les diferències terminològiques entre “identitat, sobirania, minories nacionals, el terme nació i el conveni marc de minories nacionals”.

Per la seva banda, Enrique Barón, expresident del Parlament Europeu (1989-1992), va assegurar que el federalisme és la millor fórmula “per aconseguir una convivència més harmònica i més racional” i va insistir en què “el federalisme i la solidaritat està en tots i cadascun dels debats que es plantegen a la Unió Europea”. Per a Barón, “el 80%-90% del camí està fet: el que falta és passar d’una unió monetària federal a una unió econòmica i política real”

A la convenció van intervenir a més Ramón Jáuregui, Gregorio Cámara, Josep Borrell, Miquel Iceta i José Montilla.

VIDEO DE LA INTERVENCIÓ DE VICTÓRIA CAMPS

VIDEO AMB TOTES LES INTERVENCIONS