ActualitatNotícies

Espanya camina cap a una reforma constitucional ineludible i l’única via possible és la federal. És una de les qüestions plantejades en la presentació del llibre “Economia d’una Espanya plurinacional. Raons federals cap a una Europa sense fronteres” dimecres passat en la Casa Elizalde de Barcelona.

Els autors d’aquest llibre sobre economia i federalisme en el segle XXI són Francesc Trillas, Josep Maria Vegara, Antoni Zabalza, Montse Colldeforns i Maria Antònia Monés, els dos primers membres de Federalistes d’Esquerres.

El llibre (edicions Els Llums) va ser presentat per Ramón Jáuregui, diputat en el congrés i eurodiputatt electe; Andreu Missé, director de la revista “Alternativas Económicas” i membre de Federalistes d’Esquerres; i Ferran Sancho, rector de la UAB.

Ramón Jáuregui va assegurar en la seva intervenció que Espanya no pot esperar més per a emprendre una reforma federal de la Constitució i que el dilema del sí/no que plantegen els soberanistes no és la solució per a un problema complex com el de Catalunya. Jáuregui va posar l’accent que Catalunya i Espanya han de definir el seu futur sobre la base d’un marc de sobiranies compartides i que crear nous estats no és la solució. “Ha d’haver-hi un nou marc de relació en el qual tots puguem encaixar”, va assegurar.

Per la seva banda, Andreu Missé va destacar que aquest llibre és el primer en molt temps que presenta una argumentació elaborada a favor d’un federalisme europeista i va recordar que la història del federalisme és una història a favor de la pau i la concòrdia. “El debat sobre les relacions entre Catalunya i Espanya ha d’emmarcar-se en un debat més ampli sobre com construïm una Europa sense fronteres i que vagi més enllà de la discussió entorn de les balances fiscals”, va assenyalar.

IMG_5340 copia

Francesc Trillas va subratllar com el federalisme és l’arquitectura institucional més adequada per al món interconnectat del segle XXI i la que millor facilita avançar en eficiència i justícia social. “Més de la meitat de les persones que viuen en democràcia en el món ho fan en federacions. L’esquerra espanyola i la majoria de partits de govern a Europa es declaren federalistes. Tothom sap que el federalisme aporta solucions però hi ha sectors als quals això no interessa perquè hi guanyen amb el conflicte”, va afirmar.

“Economia d’una Espanya plurinacional. Raons federals cap a una Europa sense fronteres” està composta per sis capítols escrits per diferents autors que esbossen els reptes i les solucions del federalisme des del punt de vista econòmic. Josep Maria Vegara planteja que la via per a resoldre els problemes de confusió en els criteris de finançament autonòmic passa per aplicar un criteri de solidaritat que garanteixi la màxima igualtat per a tots els ciutadans, i un criteri d’ordinalitat, que ara s’incompleix, pel qual un territori no pot quedar en un lloc al ranking d’ ingrés per cápita inferior  després de la redistribució.

IMG_5366 copia

Antoni Zabalza afirma, per la seva banda, que un sistema de finançament com el del concert basc per a Catalunya és inviable perquè s’incomplirien els criteris d’eficiència, rendició de comptes i autonomia de despesa de la jurisdicció central. Maria Antònia Monés proposa rescatar els capítols de finançament de l’estatut d’autonomia de 2006 que no van ser anul·lats pel tribunal Constitucional perquè suposen el màxim consens arribat a a Catalunya i amb el conjunt de l’estat en aquestes qüestions. I Montse Colldeforns assenyala que part del problema del sistema de finançament autonòmic és que coexisteixen dos models: el foral per a Euskadi i Navarra i el comú per a la resta de comunitats. Planteja així avançar cap a un model que, sense canviar com es paguen els impostos, permeti una major igualtat.

Video de la presentació a Casa Elizalde

La información a El País

La informació a La Vanguardia (EFE)